A korlátozások ellenére sok száz ultraortodox zsidó együtt ünnepelte a Lág Báomert

A jeruzsálemi ultraortodox negyed, Mea Seárim utcáin sok száz ember ünnepelt hétfő este és szokásnak megfelelően tábortüzeket gyújtottak. Az emberek döntő többsége nem viselt maszkot és nem tartották az egymás közti távolságot sem – írja a Times of Israel.

Hasonló ünneplések az ország más helyein, így például a szintén ortodoxok által lakott Bét Semes városban is voltak. Az ünneplések arra késztették Benjamin Netanjahu kormányfőt, hogy elrendelje: a rendőrség lépjen fel a gyülekezések ellen.

Sajnos az ünneplés nem volt erőszakmentes, a 13-as hírcsatorna egyik a helyszínen tartózkodó munkatársát inzultálták és legalább egy kővel is megdobták.

„Súlyosan elítélem az erőszakot és a szélsőség minden formáját Bét Semes város nevében” – mondta Aliza Bloch polgármester, aki hozzátette, „a város polgárainak nagy része otthonában ünnepel, a szabályokat betartva.”

A kormány múlt héten döntött arról, hogy a Lág Báomer ünnepén szokásos tábortüzeket és ünnepségeket betiltják a koronavírus-járványra való tekintettel. Szigorú korlátozások léptek érvénybe az ilyenkor zarándokhelyként látogatott észak-izraeli Meron városában is, ahova más években tízezrek látogatnak ezen a napon.

Izraelben a korábbi igen szigorú korlátozásokat pont a múlt héten kezdték lazítani, miután a megbetegedések száma drasztikusan csökkenni kezdett. A koronavírus az ultraortodox közösségeket különösen nagy mértékben sújtotta.

Meronban, a polgári időszámítás szerinti második században elhunyt Simon bár Jocháj rabbi nyughelyén – amely komoly zarándokhely különösen ezen a napon –, a rendőrség három tábortűz meggyújtására adott engedélyt, a városkában mintegy 150-en ünnepeltek, a szabályok betartása mellett.

A helyszínre látogatott az Egyesült Tóra Judaizmus pártjának két képviselője, Jákov Eichler és Moshe Gafni, hogy személyes jelenlétükkel mutassanak példát a szabályok betartására.

A Meron városából való távolmaradásra szólított fel a szefárdi zsidókat tömörítő vallásos Sász párt is.