Megtudta a KISS énekese, miken ment át az édesanyja

Gene Simmons édesanyja 1925-ben született Budapesten, ahol gettóba zárták. Később három náci koncentrációs táborban is fogva tartották.

Nem mindennapi történetről számolt be az Algemeiner: a lap szerint a KISS rockzenekar frontembere, Gene Simmons csak nemrég ismerte meg édesanyja holokauszthoz kötődő élettörténetének egy részét. Az általa átélt borzalmakról a Bild német napilap mutatott történelmi dokumentumokat az énekesnek.

Simmons édesanyja — leánykori nevén — Flora Klein 1925-ben Budapesten született, és először itt is került gettóba, majd három náci koncentrációs táborban is fogva tartották. 19 éves volt, amikor 1945. május 5-én a mauthauseni tábort felszabadították. 2018 decemberében, 93 éves korában hunyt el az Egyesült Államokban.

A férfi számára közel száz olyan történelmi dokumentumot mutattak édesanyja múltjáról, amit még sosem látott. Koncentrációs táborok listái mellett a Vöröskereszt papírjait és a mauthauseni koncentrációs tábor felszabadításáról szóló felvételeket is láthatott.

A rocklegenda egyúttal olyan kérelmet is kezében tarthatott, amellyel édesanyja — aki később megházasodott és felvette a Witz nevet — pénzügyi jóvátételt igényelt a német hatóságoktól azon szörnyűségek miatt, amiken a holokauszt idején kellett keresztülmennie. A hölgy kérelmében részletesen beszámolt arról, hogyan élte meg a sárga csillag viselését, a budapesti gettót és a koncentrációs táborok borzalmait.

A 70 éves sztár könnyeivel küzdött a dokumentumokat látva. Azt mondta, édesanyja sosem mesélt tapasztatairól.

„Szinte semmit nem tudtam”

— fogalmazott Simmons, aki nagymamája nevét is felfedezte a dokumentumokon. Az izraeli születésű férfi egyúttal hangsúlyozta: tart attól, hogy mindez ma is megismétlődhetne, és ennek megakadályozásához mindent meg kell tenni.

Egy korábbi felvételen Simmons édesanyjával együtt fakadt dalra magyar nyelven a kamerák előtt:

Gene Simmons sings Hungarian with his Mom

Gene Simmons sings Hungarian with his Mom