Gyártsunk házi maszkokat? Bírálják Johnson új tervét

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn a gazdaság újraindítását célzó óvatos tervvel állt elő, amelyben egyebek közt maszkok házi gyártására, majd pedig viselésére buzdít.  

„Valószínű, hogy a koronavírus hosszabb távon jelen lesz az emberek közt, és periodikus járványokat okoz. Hogy a közeljövőben ne törjön ki nagy járványhullám, bizonyos intézkedéseket fenn kell tartani” – áll az 51 oldalas tervezetben, amely egyebek közt foglalkozik az üzleti élet újraindításával, tanácsokat ad a tömegközlekedést használóknak, 14 napos karantént helyez kilátásba a külföldről érkezőknek.

A tervben ugyanakkor nincsenek részletek arról, hogy miként óvja meg egy munkaadó foglalkoztatottjainak egészségét.

Skócia, Wales és Észak-Írország vezetői már közölték, hogy ragaszkodnak a járvány elleni jelenlegi – „maradj otthon!” -stratégiához. Az ellenzéki pártok a terv „légy éber!”-felszólítását értelmetlennek ítélik szabad szemmel nem látható vírus ellen, és Johnson tervét zavarosnak minősítik.

Matt Lucas tömény paródiája a kormány kommunikációjáról:

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A brit kormány egymásnak ellentmondó tudományos tanácsok közepette heteken át ódzkodott attól, hogy maszkviselésre kötelezze a lakosságot. A mostani tervben az áll, hogy kötelező az arcot elfedni zárt térben olyan helyen, ahol teljesíthetetlen a biztonságos távolságtartás az emberek között. A terv írói értésre adták, hogy a maszkok nem a viselőjüket védik, hanem másokat a viselőjüktől, ha az tünetmentes, ám fertőző.

Johnsonnak a brit nemzethez intézett tervét nemcsak az ellenzék bírálja. Matt Lucas humorista a Twitteren ezt írta: „Tehát azt mondjuk, hogy ne menj munkába, menj munkába, ne használd a tömegközlekedést, ne menj munkába, ha otthonról tudsz dolgozni, menj munkába.” Rövid videójának nagy sikere van, már csaknem négymillióan nézték meg.

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Nagy-Britanniában a koronavírus-járványnak 224 327 fertőzöttje és 32 140 halálos áldozata van.

Niall Ferguson: „Hiba volt utánozni Kína járványkezelését”

A brit történész szerint érthetetlen, hogyan szúrták el a válságkezelést azok a nyugati államok, amelyek papíron fel voltak készülve a járványra,