Amerikában talán, Magyarországon még nem nyitnak a zsinagógák

Nemsokára újra élettel és imával telhetnek meg a világjárvány miatt hetek óta zárva tartó zsinagógák. Legalább is a tengeren túl. Ami Magyarországot illeti, mind Heisler András, mind pedig Köves Slomó azt mondta lapunknak: még legalább két-három hétig zárva maradnak a hívők előtt szervezeteik zsinagógái. 

Dr. Anthony Fauci amerikai járványügyi szakértő, aki Donald Trump első számú munkatársaként az elmúlt hetekben rendszeresen tájékoztatta a világot a járvány aktuális fejleményeiről, a minap egy amerikai zsidó szervezetnek adott interjúban beszélt arról, milyen feltételek között látja reálisnak a spirituális élet hagyományos, intézményi megélését.

Ha azt mondanák, hogy egyelőre mi lenne, ha naponta egyszer és heti öt alkalommal — szemben a napi három alkalommal, heti hét napon keresztül –, nos, igen, az egy jó ötlet lenne. 

— fogalmazott Fauci csütörtökön az Orthodox Unionnak adott interjújában. A szakember megjegyzését az i24News egyenesen úgy értelmezte, hogy Fauci szavai gyakorlatilag mielőbbi, biztos zsinagóga-nyitásokhoz vezetnek majd.

Mint ismert, szerte a világban nagy számmal estek áldozatul a koronavírusnak olyan vallásos, ortodox zsidók, akik — sajátságos talmudisztikus életvitelükben — vagy nem tudtak elegendőt, vagy nem voltak kellőképpen felkészülve a veszélyre.

The Jerusalem Post: ne tegyük meg bűnbakká az ultraortodoxokat!

Sok társadalmi és kulturális oka van annak, hogy a haredi lakosság túl lassan és késve reagált, és ennek árát súlyosan megfizetik.

Ezzel kapcsolatban Fauci is megemlítette: „Az a fajta társasági együttlét, amely az egyik lényegi eleme az önök gyönyörű kultúrájának, sajnos komoly veszélyforrás volt.” Az orvos szerint Amerika államonként eltérő fokozatban, de újrainduló életvitele teszi majd lehetővé, hogy ismét közösségi életet éljenek az imaházakban.

„1945 óta ‘háború utáni’ világban élünk. Nos, 2020 óta ‘vírus-utáni’ világban. A saját kezünkben van, annak a lehetősége, hogy milyen is lesz ez a világ”

— vélekedett Nagy-Britannia főrabbija egy lapinterjúban. Ephraim Mirvis-t is arról kérdezték, hogy vajon a világszerte gyakorlatban lévő, járvány elleni szigorú korlátozásokat enyhítő intézkedések mennyire befolyásolják majd Európa második legnagyobb zsidó közösségének életét.

A 2013 óta szolgáló rabbi hangsúlyozta, országában, amely eddig a vírus egyik legnagyobb európai áldozatának számít, „a prioritást továbbra is az egészség és az élet biztosítása kell hogy jelentse”. Ephraim Mirvis nem tartotta reális lehetőségnek, hogy rövid időn belül ismét beengednék híveiket a brit zsinagógák.

Fotó: The Times of Israel

A főrabbi úgy látja, a járvány előidézte sok nehéz kihívásban megmutatkozott számos pozitív fejlemény is. „Társadalmunk sokkal jobb lesz ezek után” — vélte a rabbi, aki hálával és tisztelettel emlékezett meg kollégáiról, és közössége más tagjairól is.

„Nagyon büszke vagyok a rabbijainkra és vezetőinkre – mindannyian felhívás nélkül emelkedtek fel a feladathoz. Mindabból, amit eddig mutattunk, látszik, hogy a közösség működik épületeken kívül is, mert a közösség az emberekről szól” — tette hozzá.

Lapunk e két hír apropóján felhívta a Mazsihisz és az EMIH vezetőit, hogyan látják a nyitás perspektíváit, mit tesznek lehetővé a hazai zsidó hitélettel kapcsolatos jelenlegi logisztikai és intézményi keretek.

Mind Heisler András, mind pedig Köves Slomó azt mondta lapunknak, hogy még legalább két-három hétig zárva maradnak a hívők előtt szervezeteik zsinagógái.

A Mazsihisznél a vírus miatt létrejött krízismenedzsment csoportjuk folyamatosan elemzi a kockázatot. A hét eleji ülésükön már felmerült a zsinagógák megnyitásának kérdése, de egyelőre azt javasolták vidéki rabbijaiknak, hogy tekintettel a közösségek idősebb korára, még néhány hét türelemre van szükség.

„Május második felében erre visszatérünk. Javaslatunkkal a vidéki rabbijaink is egyetértettek”

— mondta Heisler a Neokohnnak.

Köves Slomó szerint még legalább két-három hétig nem lesz változás, de folyamatosan figyelemmel kísérik az esetleges enyhítésre okot adó fejleményeket. Próbálnak a lehetőségeken belül újabb és újabb alternatívákat kínálni közösségeik számára.

„A jövő héten például Lág Báomer ünnepét egy nagyszabású autós felvonulással ünnepeljük Budapesten, ahol bár tüzet nem fogunk gyújtani, a résztvevőknek lesz egy drive-through-jellegű barbecue-vacsorája” — tette hozzá.

Lág Báómer autós felvonulás

Az ómer számlálás 33. napjának előestéjén szűnt meg rabbi Akiva 24 ezer tanítványát is magával vivő járvány. Évtizedekkel később ugyanezen a napon hunyt el kedves tanítványa, rabbi Simon bár Jocháj, a Zohár szerzője is. Az ő kérésére Lág Báomer napján a tanítványok iránti gyászt a vidámság, zene és tánc váltja fel.