A második világháború zsidó hősei

A Jad Vasem adatai szerint másfél millió zsidó harcolt a szövetségesek oldalán. 

Hetvenöt évvel ezelőtt, május 8-án adta meg magát a náci Németország és éjfélkor elhallgattak a fegyverek az európai hadszíntéren.

A második világháború volt a modern történelem legsötétebb időszaka, és a holokauszt szörnyűségei miatt nem vált a történelmi emlékezet részévé,  hogy másfél millió zsidó is harcolt a második világháborúban, köztük 550 ezer amerikai – írja a The Jerusalem Post. 

A szovjet hadseregben félmillió zsidó katona harcolt, köztük például az az Alexandr Pecserszkij, aki az egyetlen sikeres haláltábor-lázadást vezette Sobibórban. 120 ezren esetek el a németek elleni harcokban, és további nyolcvanezret ejtettek foglyul és végeztek ki a nácik.

A brit hadseregben 30 ezer zsidó szolgált, köztük a híres Zsidó Brigád tagjai is. Szenes Hanna is jelentkezett a brit seregbe. Az Izraelben nemzeti hősként ünnepelt magyar származású lányt Egyiptomban képezték ki az angolok, majd Jugoszláviában dobták le első és egyetlen küldetésére.

Orosz-zsidó olimpikon, aki felszabadítóként érkezett Auschwitzba

David Dushman egyike annak a kevés még életben levő katonának, akik részt vettek a haláltábor felszabadításában. 

Az 1939-es, a nácik által gyorsan ledarált lengyel seregben is százezer zsidó szolgált, köztük például Leopold Page, akit később Oskar Schindler mentett meg, és akinek történetét a Shoah Foundation is megörökítette. Csak Varsó védelmében 11 ezer zsidó katona esett el.

Összesen 250 ezer zsidó katona halt meg a németek és a szövetségeseik elleni harcokban.

Izraelben csak az elmúlt években kezdték ünnepelni a náci Németország feletti győzelmet. A nyugat-európai május nyolcadikával szemben, a zsidó állam az orosz szokás szerint május kilencedikén ünnepli a háború végét. 2018-ban Benjamin Netanjahu miniszterelnök még a moszkvai győzelem napi ünnepségen is részt vett.

De nem csak Izraelben merültek feledésbe a zsidó katonák, hanem például Angliában is, ahol a londoni Királyi Légierő múzeuma csak most intézett felhívást az angliai csata utolsó zsidó túlélőihez, hogy szeretnék megörökíteni a történetüket – írja a The Times of Israel.

A brit zsidó katonák többsége, vagyis 20 ezer férfi szolgált a brit légierőnél (RAF), ennek ellenére csak 75 év késéssel került be a történetük a brit repülősök múzeumába.

Amerikában sokkal inkább él a zsidó katonák emlékezete, néhány éve dokumentumfilm is készült az amerikai hadseregben szolgált félmillió zsidó katonáról:

GI JEWS: JEWISH AMERICANS IN WORLD WAR II | Trailer | PBS

Official Website: pbs.org/gijews | #GIJewsPBSGI JEWS: JEWISH AMERICANS IN WORLD WAR II tells the story of the 550,000 Jewish American men and women who fough…