Ma 98 éve született Szenes Hanna

Szenes Hanna költő és a palesztinai zsidó ellenállási mozgalom harcosa volt.

1921-ben született Budapesten, asszimilálódott zsidó család tagjaként. Apja, Szenes Béla sikeres szinpadi szerző volt. A református Baár-Madas leánygimnáziumba járt, de az egyre erősödő antiszemitizmus és a nácizmus előretörése cionistává tette.

Megözvegyült édesanyja akarata ellenére héberül kezdett el tanulni és készülni kezdett az alijára. 1939-ben érkezett Palesztinába, és a nahalal-i lányok számára fenntartott mezőgazdasági iskolába járt, ahol először kezdett el költeményeket írni. Később a Caesarea melleti Sdot Yam kibbuchoz csatlakozott.

1943-ban kezdett el foglalkozni a gondolattal, hogy visszamegy Magyarországra, hogy aliját szervezzen a fiatalok között, és hogy anyját kimentse. Csatlakozott a brit hadsereghez, és önkéntesként egy csoport palesztinai zsidó fiatallal együtt ejtőernyős kiképzést kapott Egyiptomban. A kiképzés célja az volt, hogy a náci vonalak mögött szervezzék és segítsék a zsidó ellenállási mozgalmat. Két társa, akiket a britek magyarországi munkára szemeltek ki, Joel Nussbächer (Palgi) és Goldstein Peretz (Ferenc) voltak.

Hannah’s mission: Saving Jewish lives during the Holocaust

With millions of Jews being killed in Europe during the Holocaust, Hannah Szenes, a Hungarian Jew living in on a kibbutz in Mandate Palestine, could not…

Ejtőernyősként az olaszországi Bariba vitték őket, majd 1944 márciusában ledobták őket Jugoszlávia partizánok ellenőrízte területe felett. Szenes Hanna Reuben Dafni társaságában 1944 juniusában átlépte a magyar határt, de azonnyomban elfogták, és a szombathelyi börtönbe szállították, ahol kihallgatták. Palgi és Goldstein eljutott Budapestre, ded ők is a hatóságok kezére kerültek.

Szenes Hannát Budapestre szállították, ahol válogatott kinzásokkal próbálták információi kiadására kényszeríteni, és édesanyjával is szembesítették, hogy valljon, sőt le is tartóztatták. A Szálasi-puccs után, 1944 októberében a nyilasok bíróság elé állították, majd november 7-én kivégezték. 23 éves volt ekkor.

Földi maradványait 1950-ben Izraelbe szállították és a jeruzsálemi Herzl-hegyen helyezték végső nyugalomra.

A  harmincas években Dombóváron találkozott a később világhírűvé vált Pataki Ferenc fejszámolóművésszel, legendás szerelmüknek éppen tegnap állítottak emléket a dunántúli városban.

Megörökítették Szenes Hanna és Pataki Ferenc legendás szerelmének emlékét

Nemcsak domborművet avattak, hanem a Szenes Hanna teret is, amely közvetlenül kapcsolódik a Pataki Ferenc utcához

Szenes Hanna kiváló író és költő is volt. A hegedű című, erősen önéletrajzi ihletésű egyfelvonásos darabjában egy fiatal lányról ír, aki feladja karrierjét azért, hogy egy kibbuchoz csatlakozzon. Több versét, így az 1944 májusában Palesztinában íródott Boldog a gyufa kezdetűt is egész Izraelben és a zsidó világban népdalként éneklik.

Szenes Hanna versei magyarul itt olvashatók:

Szenes Hanna versek

CHANUKA Chanuka van, a gyertya fellobog És minden zsidó szív erősen feldobog. Eszünkbe jutnak hősi képek, Eltünedezett ősi népek. Volt Pharao, volt görög uralom S nem törhetett meg minket semmilyen hatalom. Vittük a Tórát vittük velünk, Abból merítettük minden hitünk. És mentünk a pusztán éhezve, szomjazva, de velünk volt Isten, nem voltunk elhagyva.

Forrás: Sófár Portál