Megörökítették Szenes Hanna és Pataki Ferenc legendás szerelmének emlékét

Amint a Heti Kohnban előre jeleztük, szerdán felavatták Szenes Hanna és Pataki Ferenc domborművét a dombóvári Városi Tanuszodánál.

Az ünnepségen Szabó Loránd polgármester mondott beszédet, emlékeztetve a hallgatóságot arra, hogy a költőnő és a világhírű fejszámoló egyaránt a nácizmus áldozatai. Filmbe illő történetükről elmondta, hogy a budapesti Szenes Hanna harmincas évek végéig rendszeresen nyaralt Dombóvári rokonainál, szerette a várost — írja a teol.hu.

Akkoriban a kötetlen találkozások egyik helyszíne a strand volt. Pataki Ferenc itt láthatta meg a fiatal lányt, akibe szerelmes lett. Hanna azonban kivándorolt Palesztinába, kapcsolatuk megszakadt, soha többé nem találkozhattak. A nő katonai kiképzése után egyike volt azoknak, akiket az angolok ejtőernyővel ledobtak Jugoszláviában, hogy segítsenek megakadályozni a magyar zsidók deportálását. Szenes Hannát egy csendőrjárőr elfogta, megkínozták és 1944 novemberében a nyilasok kivégezték.

Ma 98 éve született Szenes Hanna

Költő és a palesztinai zsidó ellenállási mozgalom harcosa volt.

Pataki Ferenc a második világháború idején két és fél évig munkaszolgálatos volt, a háború után pedig három évig orosz hadifogságban volt. – Találkozásainkkor többször beszélt Hannához fűződő gyengéd kapcsolatáról – idézte fel a polgármester, hozzátéve, hogy a világhírű zseni minden évben ott volt Dombóváron a holokauszt megemlékezéseken. 2017 augusztusában, 96 évesen hunyt el.

Jövő heti Kohn

Szenes Hanna és Pataki Ferenc szerelme Dombóváron, klezmer az Állatkertben, költészet Szegeden, holokauszt-megemlékezés Újpesten.

Az ünnepségen nemcsak Varga Gábor keramikus szobrászművész alkotását avatták fel, hanem a Szenes Hanna teret is, amely közvetlenül kapcsolódik a Pataki Ferenc utcához. Ez is jelzi összetartozásukat és őrzi emléküket. – Kérem önöket, ha erre járnak, mindig gondoljanak a szeretet fontosságára, és arra, hogy ha elveszítünk valakit, az emlékekből lehet erőt meríteni a folytatáshoz.

Az avatón a Sabbathsong Klezmer Band lépett fel.