Orosz-zsidó olimpikon, aki felszabadítóként érkezett Auschwitzba

David Dushman egyike annak a kevés még életben levő katonának, akik részt vettek a haláltábor felszabadításában. 

A kilencvenhat esztendős David Dushman 75 év távlatából sem tud könnyek nélkül megemlékezni arról a januári napról, mikor az egységével megérkeztek Auschwitzba. Az idős férfi a elmondta, hogy még mindig feltudja idézni a rabok tekintetét — írja az Algemeiner. 

A 96 esztendős David Dushman még mindig jól forgatja a párbajtőrt. Fotó: Youtube

Dushman már négy éve harcolt a szovjet hadseregben, mikor 1945 januárjában elérték Oświęcim városát. Az idős veterán a Reutersnek hírügynökségnek nyilatkozott arról, hogy milyen is volt belépni a táborba.

„Ott álltak, mindegyik ugyanolyan fogoly ruhában, a szemeik, a szemeik látszottak egyedül és ez iszonyú volt, egyszerűen iszonyú”

— mondta Dushman.

Több, mint egymillió ember halt meg Auschwitzban. A riporterek megkérdezték Dushmant, hogy szerinte hogy történhetett meg a holokauszt.

„Nem vagyok politikus, nehezemre esik választ találni. Számomra teljesen felfoghatatlan”

— szögezte le az idős férfi, aki reméli, hogy soha többet nem épül olyan hely, mint Auschwitz.

A felszabadítás után Dushmant Berlinbe vezényelték. 12 ezer fős tank dandárjából mindössze 69-en tértek haza. A férfi súlyosan megsebesült a harcokban és ki kellett venni a tüdejének egy részét.

„Sokáig még sétálni se tudtam, mert elfogyott a levegőm. Saját edzésbe kezdtem és nagyon lassan eljutottam arra a pontra, hogy 1951-ben megnyertem az orosz vívóbajnokságot”

— mesélte David Dushman, aki később szovjet színekben vívott az Olimpián, majd sikeres edzői pályát futott be.

Évtizedeken át tartotta a kapcsolatot katonatársaival és rendszeresen összegyűltek Moszkvában, de mára egyedül maradt.