Amerika a zsidó közösségek megbecsülésére hívja fel szövetségesei figyelmét

„Az antiszemitizmus ellenéte nem a tolerancia, hanem a filoszemitizmus, azaz a szidó közösségek és a zsidó értékek megbecsülése és tisztelete” – mondta Elan Carr, az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni különmegbízottja – írja a The Jerusalem Post.

A különmegbízott azt szeretné elérni, hogy az egyes országok a zsidó közösségek megbecsülését helyezzék előtérbe, az antiszemitizmus elleni küzdelemben tett erőfeszítéseik részeként.

Carr közleményét az e hónapban esedékes Amerikai Zsidó Örökség Hónapja nevű kezdeményezés keretében hozta nyilvánosságra, elmondva, hogy az Egyesült Államok vezető szerepet játszik az antiszemitizmus elleni küzdelemben és a gyűlöletbeszéd visszaszorításában.

„A számos intézkedés közt, melyet az antiszemitizmus elleni küzdelem érdekében teszünk, fontosnak tartjuk, hogy szövetségeseink erősítsék országaikban a filoszemita nézeteket, azt remélve, hogy idővel, az Egyesült Államokhoz hasonlóan, minden ország értékelni fogja a zsidó közösségeik által hordozott értékeket” – mondta Carr.

A megbízott hozzátette, „az antiszemitizmus ellentettje nem a tolerancia, hanem a filoszemitizmus, a zsidó közösségek és a zsidó értékek megbecsülése és tisztelete. Az Amerikai Zsidó Örökség Hónapja ennek a hozzáállásnak legjobb példája.”

Carr megemlített számos amerikait, akik nagyban hozzájárultak az ország fejlődéséhez és eredményeihez, így Leonard Bernstein, Jonas Salk orvostani kutató vagy Albert Einstein, de ide sorolta a két volt legfelsőbb bírót, Louis Brandeist és Benjamin Cardozot is.

Carr említést tett arról az antiszemita jelenségről is, mely szerint a zsidók okolhatók a koronavírus elterjedéséért.

„Számos, e területet érintő hatóságot sikerült közös munkára bírni, kormányokat és olyan szervezeteket, melyek a gyűlöletbeszéd elleni fellépésben munkálkodnak. Célunk az ilyen típusú antiszemita narratíva visszaszorítása és megállítása” – hangsúlyozta az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni különmegbízottja.

Mennyire erősödött meg az amerikai zsidók hitélete a járvány miatt?

Az amerikaiak negyede azt nyilatkozta, hogy erősítette a hitét a válság, a zsidó megkérdezetteknek pedig a 7%-a nyilatkozta ugyanezt.