Mennyire erősödött meg az amerikai zsidók hitélete a járvány miatt?

Az amerikaiak negyede azt nyilatkozta, hogy erősítette a hitét a válság, a zsidó megkérdezetteknek pedig a 7%-a nyilatkozta ugyanezt. 

Egy új Pew Research felmérés azt kutatta, hogy az emberek Istenbe vagy egy felsőbb hatalomba vetett hitére milyen hatással van a koronavírus-járvány.  A megkérdezett zsidók mindössze 7%-a nyilatkozta, hogy megerősödött a hite a járvány alatt – írja a JTA.

Az amerikaiak negyede azt mondta, hogy pozitív hatással volt a hitére a válság.

Az összes megkérdezett csoport közül a zsidóké volt a legalacsonyabb százalék.

Az amerikai zsidók 69%-a azt nyilatkozta, hogy a hite nem változott, 22% ateistának vallotta magát, és statisztikailag kimutathatatlanul kevesen voltak azok, akik azt mondták, hogy gyengült a hitük.

Az Egyesült Államok lakosságának 24%-a számolt be erősödésről, 2% állította, hogy meggyengült a hite, 47%-nak nem változott és 24% mondta, hogy nem hisz semmiben. A legpozitívabb változásról a fekete protestánsok számoltak be, akik közül 56% nyilatkozott úgy, hogy megerősödött a hite.

A JTA szerint annak köszönhető az alacsony pozitív válaszarány a zsidóság körében, hogy a „vallásos hit” kifejezés inkább a kereszténységre, mint a judaizmusra jellemző szófordulat.