Washington bizonyítottnak látja, hogy a vuhani laborból származik a vírus

Az amerikai külügyminiszter megerősítette Donald Trump minapi állítását: Mike Pompeo szerint „meggyőző bizonyíték” van arra, hogy a koronavírus az elhíresült kínai laboratóriumból származik. Peking továbbra is tagadja a vádat.

A pandémia kezdete óta éles vita folyik Kína és a Nyugat között arról, vajon csak a denevéreket és tobzoskákat is árusító vuhani vadpiacról, vagy a különböző koronavírus-típusokat is kutató városi laboratóriumból indult-e útjára a járvány. Az amerikai külügyminiszter most határozott állítást tett: mint mondta, „meggyőző bizonyíték” igazolja a labor-elméletet.

Az amerikai kormányzat legújabb feltevése szerint Peking januárban azért hallgatta el a világ elől a járványt, hogy időt nyerjen a szükséges védőeszközök beszerzéséhez – ez derül ki legalábbis egy az AP hírügynökség birtokába került, május 1-i dátumozású amerikai titkosszolgálati iratból. Az irat nyilvánosságra kerülésével egyidőben erősítette meg Mike Pompeo tévényilatkozatában, hogy egyértelműen Kínát teszik felelőssé a koronavírus pandémiáért.

Az amerikai nemzetvédelmi minisztérium elemzése szerint Kína január elején eltussolta a bajt, miközben növelte a védőeszközök importját és csökkentette a maszkok, védőruhák és más hasonló eszközök exportját. Peking ugyanakkor hivatalosan cáfolta az exportkorlátozásokat, a kereskedelmi adatokat állítólag csak torzítva és késve tette közzé.

A Kínával szembeni eddigi amerikai vádakat igazolja az az információ is, hogy a pekingi vezetés eltitkolta a WHO elől, hogy a Sars-CoV-2 kiválthat egy új fertőző betegséget. A rezsim ezzel is időt nyert a szükséges védőfelszerelések külföldi beszerzésére.

A miniszter szerint a kínai kormányzat „mindent megtett annak érdekében, hogy a világ ne szerezzen tudomást időben” az új típusú koronavírusról. Úgy vélte, a Kínai Kommunista Párt „klasszikus kommunista dezinformációs erőfeszítéseket” tett az orvosok elhallgattatására és a riporterek eltávolítására a vírusról szóló információk korlátozása érdekében.

Az amerikai külügyminiszter a tévéinterjúban kijelentette: a vírus elterjedéséért a világban egyértelműen Kína felel, ezért Pekinget felelősségre kell vonni.

„Kínának van története a világ megfertőzéséről” – utalt Pompeo arra, hogy Kína számos epidemológiai laboratóriumában, így Vuhanban is hiányosak voltak a biztonsági intézkedések. „Meggyőző bizonyíték” van arra, hogy az új kórokozó egy vuhani laborból ered – állította Pompeo.

Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor a korábbi Sars-járványra utalva hangsúlyozta: nincs oka feltételezni, hogy a vírust szántszándékkal szabadították volna el, de „nem ez az első alkalom, hogy a világ egy kínai laboratórium hibái miatt van kitéve egy vírusnak.”

Az amerikai hírszerzés már novemberben tudott a Vuhanból kitörő járványról?

Az információ állítólag eljutott az izraeli döntéshozókhoz és az Egészségügyi Minisztériumhoz is, ahol a jelentés szerint „semmit sem tettek”.

A Trump-kormányzat korábban többször is Kínát okolta azért, hogy magatartásával hátráltatta a járvány megfékezését célzó intézkedéseket, mondván Peking nem szolgáltatott elég gyorsan pontos információkat a vírus terjedéséről. Amerikai lapok helyszíni tudósítói – köztük a The Wall Street Journal munkatársai – még a járvány kitörésekor arról tudósítottak, hogy Kínában megbüntették a koronavírusra figyelmeztető orvosokat. A The New York Times, a The Washington Post és a The Wall Street Journal című lapok munkatársait a múlt hónapban kiutasították Kínából.

A China Global Times című állami lap határozottan cáfolta és „propagandaháborúnak” nevezte Pompeo állításait, mondván, Amerikának valójában nincsenek bizonyítékai ezekre az állításokra.

Kína már korábban is azt állította, hogy az új koronavírus okozta világjárvány nem köthető a közép-kínai Vuhanban működő virológiai laboratóriumhoz, jóllehet, az intézményben foglalkoztak a denevérekben fellelhető koronavírusok tanulmányozásával.

Jüan Csi-ming, a laboratórium igazgatója is leszögezte: a vírus egészen biztosan nem az intézményből származik. „Minden alapot nélkülöznek azok az állítások, hogy a vuhani virológiai laboratóriumból származik a világjárványt okozó újfajta koronavírus” – mondta néhány napja a Reuters hírügynökségnek  Jüan Csi-ming, aki szerint továbbra sincs meggyőző válasz arra, hogy honnan ered a tömeges megbetegedéseket okozó SARS-CoV-2 koronavírus.

Jüan Csi-ming elutasította azokat a feltételezéseket, hogy a laboratóriumából véletlenül szabadult ki a természetben élő denevérekből kutatás céljából kinyert vírus. A biztonsági előírásokat szigorúan betartják a laborban. A magas szintű biológiai védelmi előírások szerint működő laborokban komplikált, nagy biztonságot szavatoló helyiségek vannak, és szigorúak az ott dolgozókat és a környezetet a szennyezéstől védő szabályok.

Címlapfotó: CCTV

Kína cáfolja, hogy a vuhani laboratóriumból került ki a vírus

A létesítményben valóban folytatnak kutatást koronavírusokkal, de az igazgató közölte, a vírus egészen biztosan nem az intézményből származik.