Az amerikai hírszerzés már novemberben tudott a Vuhanból kitörő járványról?

Az izraeli 12-es csatorna csütörtök esti riportja szerint az amerikai hírszerző ügynökségek már novemberben figyelmeztették Izraelt és a NATO-t a koronavírus kitörésére Kínában – írja az Új Kelet online.

Az amerikai hírszerzésnek november második hetében tudomására jutott a Vuhanban kialakuló helyzet, és titkos dokumentumot készített róla – közölte az izraeli 12-es csatorna.

A betegség kitörésével kapcsolatos információk abban a szakaszban nem voltak elérhetőek nyilvánosság számára – valószínűleg csak a kínai kormány tudott róla.

Az amerikai hírszerzés tájékoztatta a Trump-kormányt, amely „nem mutatott érdeklődést”, ám a jelentés szerint az amerikaiak úgy döntöttek, hogy két szövetségest is tájékoztatnak: a NATO-t és Izraelt, nevezetesen az Izraeli Védelmi Erőket.

A riport szerint az izraeli katonai tisztviselők később novemberben megvitatták a vírus terjedésének lehetőségeit a régióban, valamint azt, hogy ez hogyan hatna Izraelre és a szomszédos országokra.

Pészah után a Ramadán nehezítheti a vírus megfékezését Izraelben

Gilad Erdan nemzetbiztonsági miniszter attól tart, nagy kihívást fog jelenteni a rendőrség számára a távolságtartási szabályok betartatása az arabok körében.

Az információ eljutott az izraeli döntéshozókhoz és az Egészségügyi Minisztériumhoz is, ahol a jelentés szerint „semmit sem tettek”. Az Egészségügyi Minisztérium reggel közölt adatai szerint összesen 12855 izraeli tesztje lett pozitív a koronavírusra.

182 beteg állapota súlyos, közülük 129 lélegeztetőre szorul. 157 beteg állapota közepesen súlyos, míg 9401 enyhe tüneteket tapasztal. A felgyógyultak száma 2967, az elhunytaké 148.

Közben felfelé javította az új koronavírus-fertőzöttek és a fertőzésből adódó halálozások számát a közép-kínai Vuhan, ahonnan a járvány tavaly év végén elindult – adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A 11 milliós városban az új koronavírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak számát további 1290-nel 3869-re korrigálták, a betegekét pedig 325-tel 50 333-ra javították. A vuhani esetek ezzel az ország szárazföldi részén regisztrált 82 367 megbetegedés mintegy kétharmadát teszik ki.

A vuhani vezetés a korábbi adatok pontatlanságát a város egészségügyi ellátórendszerének túlterheltségével indokolta. A pénteken közölt számokat a Hszinhua jelentése szerint a vuhani járványügyi központ, a város temetkezési szolgáltatási, valamint kórházfelügyeleti rendszere által rendelkezésre bocsátott adatok alapján kalkulálták, javítva a többször beleszámolt, és a korábban kihagyott fertőzéseket.

A halálozások számának felfelé javítását továbbá azzal magyarázták, hogy egyrészt az otthon történt haláleseteket korábban nem jegyezték, másrészt egyes egészségügyi intézmények csak későn vagy egyáltalán nem jelentettek bizonyos fertőzéseket.

A kínai vezetést sokan vádolják azzal, hogy megpróbálta elkendőzni a járvány súlyosságát, és a valósnál kevesebb megbetegedésről számolt be az ország területéről. Peking rendszeresen megismétli, hogy átlátható és nyílt módon kezelte a rendelkezésére álló adatokat, és azokról megfelelő időben tájékoztatta a nemzetközi közösséget, valamint a témában illetékes szervezeteket, köztük az ENSZ Egészségügyi Világszervezetét (WHO).

Trump: „A WHO félrevezetően tájékoztatott a vírusról”

Az elnök bejelentette: leállítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást.