Pészah után a Ramadán nehezítheti a vírus megfékezését Izraelben

Gilad Erdan nemzetbiztonsági miniszter attól tart, nagy kihívást fog jelenteni a rendőrség számára a távolságtartási szabályok betartatása az arabok körében.

Izraelnek fokoznia kell erőfeszítéseit annak érdekében, hogy jobban tudja informálni arab polgárait a vírussal kapcsolatos szociális távolságtartási szabályokkal kapcsolatban. A soron következő muszlim szent hónap, a Ramadán jelenti a legnagyobb kihívást a zsidó állam számára a pandémia megfékezésére nézve — nyilatkozta Erdan csütörtökön.

Bejelentése egy nappal azután látott napvilágot, hogy az izraeli Egészségügyi Minisztérium egy esetleges észak-izraeli epicentrumú koronavírus-kitörésre figyelmeztetett, mely következtében számos kormánytisztviselő

fontolóra vette számos arab közösség teljes vesztegzár alá vonását.

Az izraeli egészségügyi tisztviselők aggodalmukat fejezték ki ezzel kapcsolatban, hogy az április végén kezdődő Ramadán böjt alatt az arab szektor kevésbé lesz hajlandó betartani a távolságtartási szabályokat, növelve ezzel a fertőzés továbbterjedésének esélyét.

Erdan az online sajtótájékoztatóján kijelentette, a rendőrségnek fel kell készülnie a legnagyobb vesztegzár-betartató műveletére, hozzátéve, létfontosságú, hogy a kormány fokozza a pandémiáról szóló információk arabul történő terjesztésére irányuló erőfeszítéseit.

Az összes izraeli intézménynek és demográfiai szektornak fel kell nőnie a kihívásokhoz, amelyeket az „a pandémia árnyékában folytatott élet” jelent — tette hozzá a nemzetbiztonsági miniszter.

A Ynet izraeli hírportál szerint szerdáig az egészségügyi tisztviselők összesen 510 koronavírus-esetet regisztráltak az izraeli arab közösség körében, amely az Izraelben jelentett fertőzések alig több, mint 4% -át képviseli.

Csütörtökön a megerősített COVID-19 fertőzések száma Izraelben 12 591-re emelkedett.