A Legfelsőbb Bíróság várhatóan nem buktatja meg Netanjahut

A Legfelsőbb Bíróság jelezte, hogy eddig nem találja meggyőzőnek azokat az érveket, amik azt állítják: jogtalan lenne Netanjahu miniszterelnöksége. 

Zajlik a legfelsőbb bírósági meghallgatása azoknak a petícióknak, amik Benjamin Netanjahu újabb miniszterelnökségét valamint a Kék és Fehér-Likud kormánykoalíció jogosságát vizsgálják – írja a Times of Israel.

A vasárnapi hét órán át tartó meghallgatáson elsősorban arról volt szó, hogy megengedhető-e Netanjahunak, hogy annak ellenére ő vezesse a kormánykoalíciót, hogy három eljárás folyik ellene. A bíróságot úgy tűnt, nem győzték meg a petíciót benyújtók érvei – írja az izraeli lap.

Hétfőn pedig elsősorban a koalíciós megegyezést vizsgálja a bíróság.  A hosszas tárgyalások eredményeként létrejött rotációs kormányhoz  szükséges lesz az, hogy módosításokat hajtsanak végre az alaptörvényeken.

A meghallgatások során összesen nyolc petíciót tárgyal meg a bíróság. A nyolcból ötöt korrupció-ellenes civil szervezetek nyújtották be, akik azzal érvelnek, hogy Netanjahu jogtalanul akar miniszterelnök lenni, hiszen egy Knesszet tag nem lehet miniszterelnök, miközben eljárás folyik ellene.

A koalíció elleni petíciók a megegyezés egyes részleteit kifogásolják, amely az első hat hónapot teljesen a koronavírus elleni védekezésnek szentelné. Ebben a félévben befagyasztanák a kinevezéseket, ami a petíció szerint szembemegy a törvényekkel. A másik kifogásolt része a megegyezésnek a rotáció és az, hogy Netanjahu 18 hónap után adná át helyét Ganznak. Az izraeli alaptörvények ugyanis négy éves mandátumról szólnak.

A másik kifogásolt változtatás az, hogy mostantól 75 Knesszet-képviselőre lesz szükség a törvényhozáshoz. Ehhez Ganz ragaszkodott, mivel így biztosítja, hogy 18 hónap leteltével Netanjahu nem gondolhatja meg magát.

Avihaj Mandelbilt főügyész szerint nincs legális alapja annak, hogy megakadályozzák Netanjahu kormányalakítását.

Esther Hayut, a Legfelsőbb Bíróság elnöke a meghallgatások során kijelentette, hogy ahhoz, hogy a Knesszet többsége által megválasztott miniszterelnöknek megakadályozzák a kormányalakítását, erősebb jogi érvekre lenne szükség.

„Mutassanak nekünk valamit! Egy törvényt! Egy döntést! Bármit az ország történetéből! Vagy akár a világ bármelyik országának történetéből! Hiszen azt kérik, hogy állítsunk egy globális precedenst. Azt akarják, hogy mindenféle alap nélkül döntsünk, csak azért mert ez a maguk személyes véleménye?” – szembesítette a petíció mellett érvelőket Hayut bíró.