Izrael 60 millió dollárral támogatja a vírus ellenszerének kifejlesztését

Erről Benjamin Netanjahu tett bejelentést egy videokonferencián, amire az Európai Bizottság elnöke hívta meg.

Izrael miniszterelnökének ígérete szerint hazája a koronavírushoz kapcsolódó egészségügyi fejlesztésekre 60 millió dollárt fog fordítani. Netanjahu hétfőn, egy nemzetközi videokonferencián beszélt erről, ahol — az USA részvétele nélkül — arról tárgyaltak magas rangú vezetők, miként gyűjthetnének össze legalább 8 milliárd dollárt a COVID-19 elleni harchoz és az ellenszer kifejlesztéséhez.

A virtuális egyeztetést az Európai Unió kezdeményezte, Nagy-Britannia mellett részt vettek Norvégia, Japán, Kanada és Szaúd-Arábia vezetői is. Kínát ezúttal az ország EU-ba delegált nagykövete képviselte.

A The Jerusalem Post értesülése szerint Netanjahut az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen hívta meg a tárgyalásra.

„Mindannyian tudjuk, hogy a koronavírus járvány vége még messze van. Legjobb esetben is még csak a kezdet végénél járunk” — fogalmazott az izraeli vezető felszólalásában. Hozzátette: jelenleg a diagnosztizálási, kezelési és vakcinafejlesztési folyamatok együttes felgyorsítására van szükség.

Ezt követően Ursula von der Leyen 1 milliárd eurós hozzájárulást tett bejelentést az EU nevében. Boris Johnson brit miniszterelnök pedig — aki nemrég maga is átesett a fertőzésen — „életünk legsürgetőbb közös találmányának” nevezte a kifejlesztésre váró ellenszert.

A korlátozások újabb enyhítését jelentették be Izraelben

A gazdaság újraindítására a pénzügyminisztérium tervet dolgozott ki, amely júniusra a teljes nyitást szorgalmazza.