A korlátozások újabb enyhítését jelentették be Izraelben

Izraelben a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások újabb enyhítését jelentették be, fokozatosan megnyitják az iskolákat – jelentette a helyi média hétfőn.

Vasárnap meg kellett volna nyitni az általános iskolák első három, valamint a középiskolák két legmagasabb, érettségi vizsgákra felkészítő osztályát, de felkészületlenségre hivatkozva sok helyi önkormányzat, köztük Tel-Aviv és Haifa is elhalasztotta ezt a lépést, a szülők egy része pedig nem engedte el gyerekét a már működő iskolákba. Végül a tanulóknak csak 60 százaléka jelent meg az első tanítási napon.

Az önkormányzatok azt ígérik, hogy a takarító személyzet biztosítása, és az iskolák előkészítése után a közeli napokban mindenütt megnyitják az iskolákat a már engedélyezett korcsoportok számára.

A kormányzati tisztségviselők a 12-es kereskedelmi televízió hírműsorában bejelentették, hogy a következő hetekben fokozatosan kiterjesztik a tanítást minden évfolyamra. A tanítás az osztályok felosztásával, kis csoportokban folyik majd a távolságtartásra vonatkozó szabályok betartásával. Minden csoportnak külön időpontban saját területe lesz a szünetekben, és rendszeresen tisztítják a felületeket, valamint gyakran kezet mosnak majd a gyerekek.

A gazdaság újraindítására a pénzügyminisztérium tervet dolgozott ki, amely júniusra a teljes nyitást szorgalmazza az adott helyen tartózkodók számának korlátozása mellett. A légiforgalom újraindítása azonban egyelőre nem szerepel a tervek között.

Májustól engedélyezték szobák és lakrészek kiadását üdülésre, de csakis tíz lakóegységig, és egyelőre a szállodák is csak a földszintes, különálló lakosztályaikban fogadhatnak vendégeket. A szállodaipari vezetők jelenleg azért küzdenek, hogy megnyithassák a közös ebédlőket, valamint az uszodákat és jakuzzikat.

Az állatkertek vezetői is a kormányhoz fordultak. Az egészségügyi minisztériumtól a látogatók fogadásának engedélyezését kérték a kétméteres távolság és a szájmaszk viselésének betartásával. A nemzeti parkok is az újranyitásra készülnek, azonban a koronavírus miatt csak előzetes bejelentkezéssel és korlátozott számban lehet majd kirándulni ezekre a helyekre a zsúfoltság elkerülése érdekében.

Izraelben az utóbbi hetekben folyamatosan enyhült a járvány. A koronavírus megjelenése óta 16 208 fertőzöttet tartottak nyilván, akik közül 9749-en már meggyógyultak.

Jelenleg 94-en vannak súlyos állapotban, közülük 76-an lélegeztetőgépen. A halálos áldozatok száma 232.