Megfenyegethette az izraeli rendőrség a Netanjahu ellen valló koronatanút

A jegyzőkönyvek szerint az izraeli rendőrség megfenyegethette Nir Hefetzet, hogy az izraeli miniszterelnök ellen valljon a nyomozás során — írja a 12-es csatornára hivatkozva a Times of Israel.

Az izraeli portál szerint a kiszivárgott jegyzőkönyvek szerint a vallomástétel során közölték a rendőrség munkatársai Hefetzcel, hogy „lehet, hogy ezek a dolgok nem csak téged érintenek. (…) Nem viccelünk Nir, nem hazudunk” — idézi a lap a sorokat, melyek arra utalhatnak, hogy a rendőrség más személyek bevonásával is fenyegette Hefetzet. A

12-es csatorna szerint a rendőrség ki is hallgatott egy olyan személyt, akinek nem volt köze a szóban forgó nyomozáshoz, így gyakorolva nyomást Hefetzre.

A lap szerint azt is elhangzott a vallomástétel alatt, hogy a hatóságok „felforgatják” Hefetz életét, és vagyonát is képesek lefoglalni.

„Elmondhatom neked, hogy eddig bárhová próbáltál bújni életed során, azt felforgattuk, és megtaláltuk, amit rejtegettél. Az összes film és forgatókönyv, ami a fejedben lejátszódik most, mind lehetséges. (…) Ez pénz. Tudjuk, hogyan kell bánni a pénzzel. Tudjuk, hogyan kell megszabadítani téged a vagyonodtól”

— idéz a jegyzőkönyvekből a lap.

Hefetz Netanjahu korábbi szóvivője és bizalmasa, aki a 4000-es számú ügyben — a Netanjahu ellen felhozott legsúlyosabb, Bezeq telekommunikációs céget érintő ügyben — azt követően vállalta a tanúskodást, hogy letartóztatták és két héten át vallatták. Az izraeli lap szerint ennek során fontos információkat osztott meg a hatóságokkal Netanjahuval és a Bezeq vezetőjével, Saul Elovitchcsal kapcsolatban.

A jegyzőkönyvek szerint Hefetz arra is többször utalt, hogy nem emlékszik pontosan az eseményekre, illetve olyan találkozókra is emlékezett, melyek nem történhettek meg. Utóbbiak megtörténtére utaló szavait később visszavonta.

Avichaj Mandelblit izraeli állami főügyész azt nyilatkozta, hogy meg fogják vizsgálni az izraeli rendőrség lehetséges törvénytelen eljárását:

„Ha arra jutunk, hogy törvénytelen tetteket követtek el az ügyek kezelése során, az ügyet újra át fogjuk vizsgálni, és megfelelően fogunk eljárni”.

Az izraeli ügyvédi kamara azonnali és nyílt vizsgálatot követelt a médiában megjelent állítások kapcsán.

Mint a Times of Israel kiemelte, a vádemelés nem akadályozná meg Netanjahut abban, hogy újra induljon, amennyiben ismét az urnák elé járulnának az izraeliek.

Megint választások lesznek Izraelben?

Összeolvad a Likud és az Új Jobboldal, Naftali Bennett lesz a védelmi miniszter.