Bident is elérte a #MeToo: kettős mérce a demokratáknál

Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje megkezdte az alelnök-jelöltek kiválasztását, miközben továbbra sem szólt az ellene felhozott szexuális zaklatási vádról.

Biden korábban azt ígérte, hogy női politikust választ alelnök-jelöltjéül. Amerikai sajtóinformációk szerint a jelöltjei Kamala Harris, kaliforniai és Amy Klobuchar minnesotai szenátor, Gretchen Whitmer, Michigan kormányzója és a georgiai Stacey Abrams.

Valamennyien a 77 éves Bidennél jóval fiatalabbak, és eddig tartózkodtak attól, hogy bíztassák Bident a szexuális zaklatási vádak tisztázására.

Bident a korábban mellette dolgozó, jelenleg 56 esztendős Tara Reade vádolta meg szexuális zaklatással. Azt állította, hogy a politikus még szenátorként 1993-ban a falhoz lökte és erőszakoskodott vele, majd miután ezt a nő szóvá tette, kirúgták állásából.

Az amerikai sajtóban több tanú megerősítette az elmondottakat, és kiderült, megvan a videó arról is, hogy abban az évben a nő édesanyja betelefonált a CNN akkori egyik sztárja, Larry King műsorába, javasolva, hogy nézzenek utána egy bizonyos „ismert szenátor” dolgainak.

Amerikai elnökválasztás: Biden vezet Trump előtt

Az elmúlt napokban közzétett közvélemény-kutatások mindegyike – egy kivételével – a volt demokrata alelnök előnyét mutatja.

Biden akkori szenátusi munkatársai vagy azt mondják, hogy nem emlékeznek a történtekre, vagy tagadják Reade állításait.     Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök csütörtökön azt mondta: „elégedett” azzal, hogy Biden nem foglalkozik a vádakkal.

Joe Biden még áprilisban szóvivője, Kate Bedingfield közvetítésével tagadta a vádakat, de személyesen nem szólalt meg. A vele készített interjúkban a riporterek nem firtatják az ügyet.

Elemzők szerint a demokraták nehéz helyzetben vannak, mert eddig mindig az ilyen ügyek kivizsgálását követelték és élére álltak a 2017 októberében kezdődött – a nők szexuális zaklatása elleni harcot zászlajára tűző – MeToo-mozgalomnak is.

Több elemző emlékeztet arra, hogy a kinevezése előtti meghallgatás-sorozaton Brett Kavanaugh konzervatív főbírónak milyen hevesen hangoztatott – és mint később kiderült, megalapozatlan – szexuális zaklatási vádakkal kellett szembenéznie.

Hogyan választanak az amerikaiak elnököt egy világjárvány árnyékában?

Az elnökjelöltek azért a hálatlan feladatért küzdenek, hogy melyikük élessze újra Amerikát a járvány után. Hajdú Tímea publicisztikája.