Otthon emlékeznek az elesett izraeli katonákra és hősökre

Ma van az Izrael államáért elesett katonák és mártírok emléknapja, amit minden évben a Függetlenségi Nap előtt tartanak. Azonban míg máskor az állami megemlékezések nyilvánosan, számos helyszínen kerülnek megrendezésre, idén mindenki otthon emlékezik és online kísérik figyelemmel a megemlékezéseket – számol be a The Times of Israel.

A Emlékezés Napja, héberül Jom Hazikaron hétfő este 8 órakor, a naplemente után kezdődött, hagyományos módon: megszólaltak a szirénák, az izraeli lakosság többsége kiment házai elé illetve az erkélyekre, sokan zászlókat lengettek és gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére. A hivatalos állami megemlékezések kedden, helyi idő szerint 11 órakor kezdődtek.

Ma emlékezünk arra a több, mint 23 ezer katonára, akik életüket adták a zsidó államért és a több mint 4 ezer mártírra, akik terrorizmus áldozatai lettek.

A koronavírus-járványra való tekintettel idén kijárási tilalmat vezettek be az Emlékezés Napjára csakúgy, mint a szerdai Függetlenségi Napra, a katonai és más temetők zárva tartanak.

Az izraeli hadsereg katonái, mivel a hozzátartozók nem látogathatják az áldozatok sírjait, minden elesett katona sírjára kis izraeli zászlót, virágot és fekete szalagot helyeztek.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a vírus miatti intézkedéseket helyesnek nevezte. Az Israel Hayom című újságban megjelent publicisztikájában azt írta, „az Izraelért elesett katonák azt szeretnék, ha biztonságban és egészségben élnénk. A központi intézkedések mindegyike az életmentést és az egészség megtartását célozza, hiszen most is ellenséggel van dolgunk.”

A két állami ünnepséget a Herzl dombon tartják, egyikét az elesett katonák, a másikat a terror mártírjai emlékére, közönség nélkül. A jelen lévők maszkot viselnek. Ilyenkor minden évben katonai repülők siklanak át a helyszín felett, ezt idén egy repülővel hajtják végre.

Izrael állama elképzelésének megfogantatásától, 1860-tól napjainkig 23 816 katona veszítette életét (ezen belül Izrael megalakítása óta 3153-an), köztük a Moszad és a Sin Bét (titkosszolgálat) munkatársai is, közölte pénteken az izraeli védelmi minisztérium. A terrorizmusnak 4166 áldozatát tartják számon, tavaly óta 75 katona és más, biztonsági szolgálati munkatárs vesztette életét, és 33-an sebesültek meg.

Hétfőn, a jeruzsálemi Siratófalnál rendezett állami megemlékezésen Reuven Rivlin államelnök elmondta:

„Idén otthonunk szobáiban emlékezünk és halljuk szeretteink hangját. Sajnos nem tudunk otthonaitokba elmenni, mellettetek állni a katonai temetőkben. Nem tudunk átölelni benneteket.” Hozzátette „a sziréna hangja töri meg a csendet és járja át szívünket.”

Izraeli katonák virágot és zászlókat helyeznek el az elesett katonák sírjain

Áviv Kochávi, a hadsereg vezérkari főnöke a gyászoló családoknak szóló üzenetében kiemelte:

„Most is, a távolság ellenére, Izrael veletek van, képernyőkön keresztül. Minden család ilyenkor megáll és az elhunytakra emlékezik, veletek van.”

A hadsereg vezetője hozzátette: „az izraeli hadsereg mindig fellép azok ellen, akik Izrael polgárait veszélyeztetik. Minden esetben elhivatottan és felkészülten lépünk, csak a győzelem lehet számunkra elégséges.”

A Siratófalnál lezajlott megemlékezés televíziós közvetítésével egyidőben számos izraeli otthonának erkélyén énekelte együtt a himnuszt, kimutatva együttérzését és nemzeti elhivatottságát.

Izrael üres Siratófalnál emlékezett elesettjeire

Jom Hazikaront, az elesett katonák és a terror áldozatainak emléknapját is felforgatta a koronavírus.