Izrael üres Siratófalnál emlékezett elesettjeire

Jom Hazikaron, az elesett katonák és a terror áldozatainak emléknapja, hétfőn este 8 órakor egyperces szirénával veszi kezdetét Izraelben – írja az Ujkelet.live.

Az elmúlt egy évben 75 névvel bővült a halottak listája, köztük szolgálat végzés közben elhunyt katonák és rendőrök valamint 33 fogyatékkal élő veterán volt. A terror civil áldozatainak száma egyel nőtt, a 17 éves Rina Snerbet augusztusban egy robbantásos terrortámadás során ölték meg Dolev közelében.

Izrael megalakítása óta 3153 személy halt meg terrortámadásban, közülük 120 Izraelben tartózkodó külföldi volt, és 100 külföldön tartózkodó izraeli. A támadások következtében 3241 gyermek lett árva, közülük 120 mindkét szülőjét elvesztette.

Jelenleg közel 170 000 katona szolgál a hadseregben, a tartalékosok száma kb 460 ezer. A katonai szolgálat az izraeli zsidók számára kötelező, a hadsereg kétharmadát fiatal sorkatonák alkotják.

A megemlékezés a jeruzsálemi Siratófalnál egy zártkörű állami ceremóniával folytatódik Reuven Rivlin államelnök és Aviv Kochavi vezérkari főnök jelenlétében.

„Idén nem sírhatunk együtt veletek, idén nem nézhetünk a szemeitekbe” – mondta beszéde során Rivlin.

A Times of Israel szerint Kochavi arról beszélt, hogy „a távolság ellenére” a gyászoló családokkal van a zsidó állam.

Az izraeli lap tudósítása szerint az izraeliek erkélyeikről éneklik a nemzeti himnuszt, a Ha’tikvát.

A Magen David Adom is megemlékezett az elesett katonákra és a terror áldozatairól, munkatársaik képeket posztoltak főhajtásukról.

No Title

No Description

Az izraeli nagykövetség oldala szerint megemlékezett Jakov Hadasz-Hadelszman izraeli nagykövet is.

Security Check Required

No Description

Az emléknap kedd este 7:45-kor fáklyagyújtással ér véget és kezdetét veszi a 72. Függetlenség Napja. A rendezvényeket, köztük a beszédek és a művészek fellépéseit előre rögzítették – írja az Ujkelet.live.