Trump: hamarosan indul a széleskörű vírustesztelés

Donald Trump amerikai elnök szerint hamarosan meglesz az új típusú koronavírus elleni oltóanyag, Mike Pence alelnök pedig a nyár végére jósolta a járvány végét. A szenátus után a demokrata többségű amerikai képviselőház is elfogadta a 484 milliárd dolláros gazdasági csomagtervet.

Donald Trump emlékeztetett arra, hogy már folynak a próbaoltások az Egyesült Államok mellett Németországban, az Egyesült Királyságban és Kínában is. „Sok nagyszerű, ragyogó elménk van, aki ezen dolgozik” – mondta. De közölte azt is: miközben ismeretei szerint az amerikai laboratóriumokban közel állnak az oltóanyag kidolgozásához, nem ilyen biztató a helyzet a vírustesztek ügyében.

„Sajnos még nem végzünk széleskörű vírustesztelést, de ez is meglesz” – fogalmazott. Felvetette ugyanakkor, hogy a társadalmi elkülönülésre május elsejéig érvényes előírásokat esetleg meghosszabbítja, attól függően, hogyan alakul a járványhelyzet. „Addig hosszabbítunk, amíg nem érezhetjük magunkat biztonságban” – jelentette ki.

Mike Pence alelnök arról tájékoztatott, hogy az Egyesült Államokban eddig 4 millió 930 ezer vírustesztet végeztek el. „Bátorítónak” nevezte, hogy az egyes tagállamok úgy döntöttek, elővigyázatosan és fokozatosan indítják újra a gazdaságukat és a napi életet.

„Lelassítjuk a vírus terjedését, megóvjuk a legsérülékenyebbeket, életeket mentünk meg, és így minden egyes nappal közelebb jutunk Amerika teljes újraindításához” – jelentette ki az alelnök.

Pence arról beszélt, hogy ígéretes a haladás a járvány visszaszorításában. Mint mondta, New York állam, New Jersey, Connecticut, Detroit és New Orleans már túljutott a járvány csúcspontján, és szerinte a nyár végére Amerika az egész járványt maga mögött tudhatja. Hozzátette azt is, hogy eddig 16 állam jelezte, hogy a napokban korlátozásokkal ugyan, de újraindítja az életet.

Trump felfüggeszti a zöldkártya igénylések elbírálását

„Helytelen és igazságtalan lenne, ha a vírus miatt elbocsátott amerikaiak helyett külföldről beözönlő bevándorlókat vennének fel”

Csütörtökön este a demokrata többségű amerikai képviselőház 388:5 arányban szintén elfogadta a 484 milliárd dolláros gazdasági csomagtervet, miután a republikánus többségű szenátus kedden már megszavazta azt.

A csomagterv eredetileg 320 milliárd dolláros összeget tartalmazott, és csakis a kisvállalkozókat segítette volna. Az összeget azonban megtoldották további összegekkel, amelyekből a kórházakat és vírustesztek elvégzését támogatják, illetve külön összeget szánnak a farmerek és az állattenyésztők megsegítésére.

A segélycsomag Donald Trump amerikai elnök támogatását is élvezi, és az elnök közölte, hogy amint megkapja a kongresszustól a megszavazott törvényt, azonnal alá is írja, s ezzel törvényerőre emeli.

Az amerikai törvényhozók a múlt hónapban fogadták el az Egyesült Államok történetének legnagyobb gazdaságélénkítő csomagját, amely több mint 2000 milliárd dollárral segíti az új típusú koronavírus járvány miatt nehéz helyzetbe került gazdasági szereplőket. A kongresszusban a csütörtök esti képviselőházi szavazás után máris egyeztetni kezdtek egy újabb gazdaságélénkítő csomagról.

A csütörtökön elfogadott törvénycsomag összegéből egyébként 75 milliárd dollárt a kórházak megsegítésére, 25 milliárd dollárt pedig a vírustesztek kibővítésére fordítanak majd. A vírustesztek gyorsabb és szélesebb körű bővítését az egészségügyi szakemberek és a politikusok egyaránt a járványból történő kilábalás egyik legfontosabb előfeltételének tartják.

Éleződik a koronavírus oltóanyagáért folyó versenyfutás

Angliában és Németországban a. napokban kezdődhetnek meg az embereken folytatott kísérletek.