Trump a járvány idejére bezárja Amerika kapuit

Az elnök hétfő éjjel Twitter oldalán jelentette be, hogy a járvány miatt, elnöki rendelettel felfüggeszti a bevándorlást. 

Az Egyesült Államok gazdasága nagyban függ a bevándorlástól. 2018-ban 1 millió legális bevándorlót regisztráltak az országban. Ez a szám idén drasztikusan csökkenhet, miután az elnök hétfő éjjel bejelentette, hogy felfüggeszti a bevándorlást.

„A Láthatatlan Ellenség támadására tekintettel, megvédendő munkahelyeinket és nagyszerű amerikai állampolgárainkat, elnöki rendeletet fogok aláírni az Egyesült Államokba irányuló bevándorlás átmeneti felfüggesztéséről”- írta az elnök.

A Twitter-bejegyzésben Trump nem jelölte meg az elnöki rendelet kiadásának időpontját, sem azt, hogy az intézkedés meddig tart és hogyan érinti majd a zöld kártyával már rendelkezőket. A Fehér Ház pedig elhárította a választ az amerikai újságírók ezzel kapcsolatos kérdéseire.

Fal prototípusokat mutatnak az elnöknek San Diegóban. Fotó: Wikimedia commons

A Daily Wire amerikai konzervatív hírportál szerint az elnök a rendelettel valószínűleg a Dél-Amerika irányából érkezőket akarja megállítani. Felmérések szerint az amerikai lakosság jelentős része támogatná azt, hogy a járvány alatt szigorítsák a déli határon át érkező bevándorlást. Még a megkérdezett mexikói-amerikaiak 75%-a is a szigorítás mellett van.

Sokan azért sürgetik a szigorítást, mert az elmúlt hetekben a latin-amerikai országokban is súlyosbodott a koronavírus helyzet. Trump vasárnap azt ígérte, hogy Amerika kész támogatni Mexikót a járvány idején.

A járvány kitörése óta gyakorlatilag leállt a bevándorlás az Egyesült Államokba – számolt be a CNN. A menekült-letelepítések szünetelnek és a vízumkiadást is leállították.

A kormányzat a járvány miatt már felfüggesztette a beutazásokat Kínából, Iránból, a schengeni övezetből, az Egyesült Királyságból és Írországból. Kérdés, az új rendelet pontosan mit tudna még szigorítani.

Havonta emberek tízezrei kísérlik meg az átkelést Mexikóból az Egyesült Államokba. Nagy részük a szegénység és az erőszak elől menekül Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból. Washington tavaly mindegyik érintett állammal megállapodást kötött az illegális bevándorlás megfékezése érdekében. A koronavírus-járvány miatt az Egyesült Államokban és Mexikóban is felfüggesztették a menedékkérelmek feldolgozását. Emellett az amerikai-mexikói határ jelentős részét lezárták a személyforgalom előtt, és hasonló a helyzet a guatemalai-mexikói határon is.

A demokraták szerint Trump arra használja a járványt, hogy keresztülvigye a 2016-ban már megígért bevándorlási szigorításokat. Az elnök márciusban a mexikói határ részleges lezárásakor belebegtette, hogy bizonyos szigorítások érvényben maradhatnak a járvány után is.

Mindeközben az amerikaiak arra készülnek, hogy május 1-én fokozatosan elkezdik a gazdaság újraindításának első szakaszát.

Nem bírják tovább: tömegtüntetések a karantén ellen

Amerikában több ezren, Izraelben több százan követelték a normális élet újraindítását és gazdasági kompenzációt.