Online zajlik a holokauszt emlékhét Amerikában

Donald Trump a holokauszt emlékhetet bejelentő deklarációjában kiemelte, adminisztrációja mindent megtesz, hogy visszaszorítsa az antiszemitizmust. 

A héten zajlik az Egyesült Államokban a holokauszt emlékhét, amit az amerikai elnök múlt hét pénteken egy hivatalos deklaráció formájában hirdetett ki – számolt be a The Jerusalem Post.

A megemlékezések vasárnap kezdődtek, a varsói gettólázadás évfordulóján. A holokauszt emléknapja, a jom hásoá pedig hétfő este kezdődik.

Trump a kiáltványban megemlékezett a holokauszt hatmillió áldozatáról és kijelentette,  adminisztrációja mindent megtesz azért, hogy visszaszorítsa az antiszemitizmust és a rasszizmust az országban.

„Megemlékezünk azokról a milliókról, akiket megöltek a holokauszt során, a meggyilkolt zsidókról, lengyelekről, szlávokról, a mentális betegekről és mozgáskorlátozottakról, homoszexuálisokról, politikai disszidensekről és még sok más csoporthoz tartozó áldozatokról”- olvasható a deklarációban.

Az elnök elismerte, hogy az amerikai zsidóságot még mindig érik antiszemita támadások. Szerinte ezért is volt szükség a decemberi elnöki rendeletre, amelyben a zsidó egyetemistákra is kiterjesztette az 1964-es polgárjogi törvény rendelkezéseit és védett csoportnak nyilvánította őket.

Idén a megemlékezések az online térben lesznek megtartva. Az amerikai holokausztmúzeum az idei megemlékezéseket élőben fogja közvetíteni a Facebook oldalán.

Trump megvédené a zsidó egyetemistákat a diszkriminációtól

A szöveg nemcsak vallási, hanem etnikai kisebbségként is hivatkozik a zsidókra.