Trump megvédené a zsidó egyetemistákat a diszkriminációtól

Sajtóértesülések szerint az amerikai elnök olyan dokumentum aláírására készül, amivel a zsidó diákoknak igyekezne speciális védelmet adni a diszkriminációval szemben a kampuszokon.

Új elnöki rendelet aláírására készül Donald Trump, amivel az amerikai egyetemeken tanuló zsidó diákokat különleges csoportba sorolná, hogy ezzel biztosítson védelmet számukra a diszkriminációval szemben — derül ki a Jewish Telegraphic Agency írásából.

A The New York Times értesülései szerint az elnök ma este a Kongresszusban írja alá a rendeletet, a kezdeményezés republikánus támogatóinak jelenlétében.

A szöveg nemcsak vallási, hanem etnikai kisebbségként is hivatkozik a zsidókra.

Az intézkedés keretein belül Trump állítólag visszatartaná azoknak a felsőoktatási intézményeknek a kormányzati támogatását a jövőben, amelyek nem lépnek fel megfelelően a diszkriminációval szemben.

A lépés ellenzői a szólásszabadságra hivatkozva attól tartanak, hogy az egyetemi kampuszokon megszűnik Izrael kritizálásának lehetősége is. Ez azonban nem tűnik reális veszélynek, hiszen az elmúlt években inkább az amerikai kampuszokon megjelenő Izrael-ellenességtől volt hangos a sajtó, például a BDS-mozgalom (Boycott, Divestment and Sancitons Movement) akciói kapcsán.

Az amerikai egyetemek a progresszív antiszemitizmus frontvonalába kerültek

Fiatal, baloldali, meleg zsidó vagyok. Mégis olyan jelzőkkel illetnek, mint „apartheid-támogató” és „gyerekgyilkos” – írja a The New York Timesban megjelent véleménycikkében Blake Flayton.