Súlyos döntés vár a koronavírusos szülő nőkre Izraelben

Izraelben a koronavírusos szülő anyákra bízzák, hogy együtt maradnak-e a megszületett gyermekükkel, vagy az első két hétben csak egy üvegfalon át láthatják. Eddig már nyolc gyerek született a koronavírusos szülészeti osztályon, csak az anyák fele egyezett bele a szétválasztásba – írja a The Times of Israel.

Szívszaggató búcsúk zajlanak le azon az izraeli szülészeti osztályon, amelyet a gyermeket váró koronavírusos nőknek tartanak fent. Az április elsejei indulás óta nyolc gyerek született a Sheba Egészségügyi Központban, Ramat Ganban. Az összes anya pozitív, de a gyerekek mind egészségesen és vírusmentesen születtek.

„Nagyon drámai a helyzet. Nem az emberi természet része az, hogy elszakítsuk az újszülöttet az anyjától. Az összes kötődés ezen a ponton alakul ki. Ez ellentétes az emberi és az orvosi szempontokkal is”

– mondja Eldad Katorza, a kórház vezető orvosa. „De sajnos a koronavírussal a dolgok teljesen megváltoztak” – tette hozzá.

Eddig az anyák fele döntött úgy, az orvosok javaslata ellenére, hogy együtt marad az újszülött gyermekével – mondja Eyal Sivan, a Sheba szülészeti osztályának vezetője. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az újszülöttek elkapták-e a vírust.

100%-os túlélési arányt mutat egy izraeli koronavírus-kezelés

A haifai székhelyű Pluristem vállalat szerint nem csupán életben maradt az összes beteg, hanem a többségük légzési paraméterei is javultak.

Azok az anyák, akik a különválasztást választják, csak egy üvegfalon keresztül nézhetik gyermeküket, amíg nem gyógyulnak.

Az orvosok szerint a vírus az anyatejen keresztül nem kerület át a gyerekbe, mégis túl kockázatos lenne engedni a szoptatást az anyáknak.

A szülésnél egy családtag sem lehet jelen. Ez a szigorítás a többi szülészeti osztályon is életben van, itt annyi a különbség, hogy csak egy orvos van jelen, ő teljes védőfelszerelésben, ami nehézzé teszi a kommunikációt az anyával.

„Nagyon nehéz és nagyon, nagyon furcsa ez mind az anyáknak, mind a személyzetnek. A születés egy nagyon intim pillanat és érzelmi szituáció, és ez a mostani teljesen más. Kevesebb intimitás, több távolság”

– mondja Eldad Katorza.

Eyal Sivan szerint a személyzet sokféle módon próbálja enyhíteni a helyzet. „Ahogy fel vagyunk öltözve, az egy őrület. Próbáljuk személyesebbé tenni azzal, hogy egy nagy matricát ragasztunk a köpenyünkre egy fotóval magunkról, hogy hogyan nézünk ki valójában, nem ezekben a különleges védőruhákban” – mondja az osztályvezető orvos.

Izraelben egyre több a koronavírusosok számára elkülönített orvosi ellátórészleg, hogy kiszolgálják őket, egyúttal a többi beteget se ijesszék el a kórházaktól.

„Arra bátorítjuk a krónikus, vagy a daganatos betegeket, hogy ne hagyják abba az orvosi kezelésüket. Azokat, akiknek kezelésre kell járniuk, nem szabad elijeszteni. Biztosítani kell őket arról, hogy a kórház általános részeit koronavírusmentesen tartjuk, amennyire csak lehetséges”

– fogalmazott Eldad Katorza.

Szeptemberre elkészülhet a koronavírus elleni vakcina

Egy oxfordi kutatócsoport két héten belül megkezdi a vakcina embereken való tesztelését és bíznak benne, hogy őszre forgalomba kerülhet az oltás.