New Yorkban már jóval több a halott, mint 9/11 után

New York államban kedden 779 beteg halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben – jelentette  be szerdai sajtótájékoztatóján Andrew Cuomo, New York állam kormányzója.

A kormányzónak hétfő óta minden nap azt kell közölnie, hogy az adott napon szedte a járvány a legtöbb halálos áldozatot. New York városában szerda délelőttig – a Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint – 4009, az Egyesült Államok egész területén pedig 13 ezernél több halottat regisztráltak. Az Egyesült Államokban – szintén szerda délig – összesen 402 923 fertőzöttet diagnosztizáltak.

„Van egy jó hírem és van egy rossz” – kezdte sajtókonferenciáját szerdán Andrew Cuomo kormányzó. Jó hírként említette, hogy a társadalmi elkülönülés gyakorlata eredményes. A rossz hírről pedig úgy fogalmazott: nemcsak rossz, hanem „borzalmas”, ugyanis folyamatosan emelkedik a Covid-19 betegségben elhunytak száma.

Hozzátette: a koronavírus-járványban meghaltak száma messze felülmúlja a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban elhunytakét. A terrortámadásban 2753 ember halt meg New Yorkban. A koronavírus-járvány eddig már több mint négyezer áldozatot követelt New York városában és több mint hatezret egész New York állam területén.

New York parkjaiból mégsem lesznek köztemetők

Bill de Blasio polgármester határozottan cáfolta az egészségügyi bizottság elnökének minapi nyilatkozatát.

A kormányzó bejelentette: több vírustesztet végeznek majd a kisebbségi közösségekben, a spanyolajkúak és az afroamerikaiak között. Bejelentette azt is, hogy a munkanélküli segélyért folyamodó minden egyes embernek 600 dollárral megnövelik a segély összegét. „A szövetségi kormányzat átutalja majd ezt, de New York állam nem vár, azonnali hatállyal kifizeti az embereknek” – mondta.

Cuomo közölte azt is, hogy az idén a New York-iak levélben szavazhatnak majd. A kormányzó az eredetileg április 28-ra kiírt előválasztásokat már korábban elhalasztotta június 23-ra. A sajtótájékoztatón elmondta: látta a televízióban a hosszú, tömött sorokat a kedden Wisconsinban megrendezett előválasztásokon és szerinte ez „teljes nonszensz”.

Közben az Egyesült Államok többi tagállamában is folyamatosan emelkedik a  fertőzöttek és a halálos áldozatok száma.

A New Yorkkal szomszédos New Jerseyben az elmúlt 24 órában több mint háromezer új fertőzöttet diagnosztizáltak. Phil Murphy kormányzó a szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy az államban több mint 47 ezer a fertőzöttek, és több mint 1500 a halottak száma. A kormányzó szintén több hűtőkamiont kért a szövetségi kormánytól, mert New Yorkhoz hasonlóan ebben az államban is megteltek a halottasházak.

Pennsylvaniából szerdán több mint további halálesetet és 1680 új fertőzést jelentettek, az államban több mint 16 ezer a koronavírusos fertőzéssel diagnosztizáltak száma. A déli Louisiana államban az egészségügyi hatóságok azt javasolják a családoknak, hogy idősotthonban élő szeretteiket vigyék haza. Wyoming az egyetlen amerikai tagállam, ahonnan nem jelentettek koronavírus miatti halálesetet.

Röhrig Gézát is bevetik a vírus ellen New Yorkban

A Kossuth-díjas művész mentőzik és halottakat is mos New Yorkban, ahol szerinte a válság visszahozta a szolidaritást. A járvány miatt a napokban elhunyt utolsó sonderkommandós halála előtt operákat énekelt neki.