49 éves áldozata is van a koronavírusnak Magyarországon

Meghalt 11 beteg, ezzel 58-ra nőtt az elhunytak, és 895-re az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – írta a koronavirus.gov.hu szerda reggel.

Mint írták, az elhunyt 11 ember többségében idős volt (egyikük 49 éves). Az oldal adatai szerint 94-en már gyógyultan távoztak a kórházból. Jelenleg 15 481-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 25 748.

Hozzátették, a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. Különösen kérik a budapestieket, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (387 ember) és Pest megyében (164) van a legtöbb fertőzött.

Ezt követi Fejér megye (49), Csongrád megye (40), Győr-Moson-Sopron megye (37) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (36) megye.
Az ország keleti felében Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 10-10, Borsod-Abaúj-Zemplén (7) és Heves (4) megyében pedig tíznél is kevesebb fertőzött van.

A világban is tombol a járvány

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma szerda reggel fél kilencre 84 ezerrel, 1 431 375-re nőtt a világon. A Covid-19 betegségben 82 145-en vesztették életüket, az utóbbi egy napban 7337-en, a meggyógyultak száma 301 417, ami 16 615-tel több, mint egy nappal korábban – olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés 184 országban van jelen.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány a múlt év végén elkezdődött, 82 783 esetet tartottak nyilván szerdán reggel, 86-tal többet, mint kedden reggel. A vírus okozta betegségben eddig 3337-en haltak meg, az utóbbi egy napban ketten. A meggyógyultak száma 77 525, egy nappal ezelőtt ez a szám 132-vel kevesebb volt.

A legtöbb regisztrált fertőzött az Egyesült Államokban van: 399 886, ami 31 645-tel több, mint kedden, a halálos áldozatok száma 12 907, számuk 1918-cal nőtt egy nap alatt. A meggyógyultak száma 22 461, ami 2633-mal több, mint kedden.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy április első hetében drasztikusan nőtt a megbetegedések és a halálozások száma. Az új típusú koronavírus ugyanis egész márciusban 4 ezer halálos áldozatot követelt, míg április első hetében 8 ezren hunytak el.

Kedd esti adatok szerint Kalifornia és New York mellett Illinois államban, Connecticutban, New Jerseyben, Floridában és Louisianában a legrosszabb a helyzet. A koronavírus elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport orvos tagjainak előrejelzése szerint a járvány új epicentrumainak kialakulására lehet számítani Coloradóban és a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben.

New York parkjaiból mégsem lesznek köztemetők

Bill de Blasio polgármester határozottan cáfolta az egészségügyi bizottság elnökének minapi nyilatkozatát.

Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi főtanácsadója még januárban feljegyzést készített, amelyben arra figyelmeztetett, hogy a járvány 2 millió amerikai életét követelheti, és 6000 milliárd dollárba kerülhet az elvonulása utáni gazdasági talpra állás.

Donald Trumpot a kedd esti sajtókonferencián megkérdezték Navarro feljegyzéséről, de az amerikai elnök azt válaszolta, hogy nem ismeri a dokumentum tartalmát. Hozzáfűzte: ha tudatában is lett volna, akkor sem kezelné másként a kialakult válsághelyzetet.

Kedd este a százéves múltra visszatekintő Országos Gazdaságkutató Intézet (NBER) új elemzést hozott nyilvánosságra, amely szerint az amerikaiak kétharmadának olyan a munkája, hogy nem lehet otthonról végezni. A kutatóintézet tanulmánya szerint a legnagyobb arányban az oktatásban alkalmazottak végezhetik otthonról a munkájukat, 83 százalékuk dolgozik a lakóhelyéről.

Hasonlóképpen, könnyebben képesek az otthoni munkára az informatikában, a pénzügyi szektorban és a biztosítási iparban foglalkoztatottak. Ezzel szemben a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban, a szálloda- és vendéglátóiparban, a közlekedésben a legkisebb a lehetőség az alkalmazkodásra a járvány miatt megváltozott környezethez.

Olaszországban 135 586 regisztrált fertőzött van, 880-nal több egy nap alatt, 17 127 halálos áldozat – 604-gyel több, mint kedden -, és 24 392 gyógyult, ami 1555-tel több.

Olaszország: a járványgörbe elkezdett lefele ívelni

Hatszázhattal nőtt az elmúlt egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, amely elérte a 17 127-et.

Spanyolországban 141 942-re nőtt a feljegyzett fertőzöttek száma, ami 10 296-tal több, mint egy nappal korábban, 14 045-re emelkedett a halottak száma, egy nap alatt 704 ember vesztette életét, és 43 208-ra nőtt a meggyógyultaké, ami 2774-gyel több, mint kedden.

Németországban 107 663 fertőzöttet regisztráltak eddig, ami 4288-cal több az egy nappal korábbinál, 2016 elhunytat, 206-tal többet, mint kedden, és 36 081 meggyógyultat, ami változatlan szám.

Franciaországban 110 070 fertőzött szerepelt szerdán reggel a nyilvántartásban, 11 086-tal több, mint egy napja, 10 343 halott, 1417-tel több, mint egy nappal korábban, és 19 523 gyógyult, 2094-gyel több.

Párizsban mostantól nem lehet napközben sportolni

Politikusok, orvosok és a televíziók is nagyobb önfegyelemre kérték a franciákat.

Iránban 62 589 volt a regisztrált fertőzöttek száma szerdán, 2089-cel több, mint egy nappal korábban, 3872 az elhunytaké, 133-mal több, mint egy nappal korábban, és 27 039 a meggyógyultaké, 2803-mal több, mint kedden.

Az Egyesült Királyságban 55 949 feljegyzett fertőzött volt szerdáig, 3670-nel több, mint egy napja, 6171 halálos áldozat, 786-tal több, és 325 gyógyult, 38-cal több.

Boris Johnson az intenzíven: oxigént kapott, de nem kell lélegeztetni

A Downing Street szóvivője megerősítette: a brit miniszterelnöknek nincs tüdőgyulladása, hangulata jó, állapota stabil.

Több mint két hónap után feloldották a vesztegzárat a járvány kínai gócának számító közép-kínai Vuhanban, ahonnan az új koronavírus tavaly év végén terjedni kezdett.

A 11 milliós várost január 23-án zárták le, hogy megakadályozzák a vírus terjedését.

A CCTV kínai állami hírcsatorna beszámolója szerint a jegyeladások alapján szerdán mintegy 55 ezer ember hagyja el Vuhant vasúton. Az egészségügyi hatóságok mindazonáltal továbbra is azt tanácsolják a város lakóinak, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak el. Az utazást csak azoknak engedélyezik, akiknek van igazolásuk, hogy egészségesek.

Kína szárazföldi részén kedden 62 újabb embert diagnosztizáltak az új koronavírus okozta Covid-19 nevű betegséggel, közülük 59-en külföldről utaztak be. A behozott esetek száma ezzel 1042-re emelkedett. Ugyanezen a napon 137 tünetmentes fertőzöttet azonosítottak, közülük 102-en érkeztek külföldről. Jelenleg 1095 aszimptomatikus vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Kedd éjfélig összesen 81 802 Covid-19 megbetegedést regisztráltak, közülük eddig 3333-an hunytak el a kínai szárazföldön.
Miközben a járvány az országban mérséklődni látszik, a kínai hatóságok vizsgálatot indítottak egy, a kormányzat járvánnyal kapcsolatos fellépését nyíltan kritizáló ingatlanmágnással szemben – írta a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Ugyanannyit ér egy idős ember élete, mint egy fiatalé?

Az emberek közötti egyenlőség és az élet szentségének a tagadása a legrosszabb fajta nihilizmus, ami a gyengék és az öregek cserbenhagyásához vezet.

A Kínai Kommunista Párt fegyelmi vizsgálatokért felelős bizottsága egy keddi közleményben tudatta, hogy Zsen Csi-csiang, a Huayuan Ingatlantársaság korábbi vezetője ellen „a törvény és a fegyelem súlyos megszegése” miatt vizsgálatot indítottak. A SCMP cikke szerint a 69 éves Zsennel barátainak március 12 óta megszakadt a kapcsolata.

Az ingatlanmágnás ezt megelőzően egy cikket adott közre, amelyben kritizálta, ahogyan a kínai kormányzat eleinte megpróbálta elkendőzni az új vírus terjedését, és bírálta Pekinget, amiért jelenleg a járvány felett aratott sikerét népszerűsíti. Az írásban ráadásul Hszi Csin-ping kínai elnök egyre növekvő személyes hatalmát illetően is kritikát fogalmazott meg. Zsen a járványt a Kínai Kommunista Párt „kormányzási válságának” nevezte, és úgy vélekedett: a sajtó- és szólásszabadság hiánya akadályt jelentett abban, hogy az epidémiával szemben időben fellépjenek, ez pedig csak rontott a helyzeten. A cikket széles körben megosztották az interneten.