Ganz belegyezett Júdea és Szamária részleges annektálásába

Netanjahu jövőbeli koalíciós partnere a kormányalakítási tárgyalásokon kijelentette, egyetlen kérése, hogy a koronavírus alatt fagyasszák be az átcsatolás folyamatát. 

A hírek szerint Beni Ganz, a Kék és Fehér vezetője megegyezett a Likuddal az izraeli szuverenitás részleges kiterjesztéséről Júdea és Szamária területeire — számolt be az i24NEWS. 

Ahogy a Neokohn korábban beszámolt róla, a pártok közötti viszályok miatt csak lassan haladnak a koalíciós tárgyalások Izraelben.  Azonban a hírek szerint áttörés történt a zsidó települések átcsatolásával kapcsolatban.

Korábban Ganz kijelentette, hogy győzelme esetén kiterjesztené Izrael szuverenitását a Jordán-völgyre, most azonban csak a kerítés nyugati oldalára eső telepek átcsatolását támogatná. A politikus szerint azonban ez nem lehet egyoldalú lépés.  Ganz azt is kérte, hogy a koronavírus ideje alatt fagyasszák be a folyamatot. A hírek szerint Netanjahu és a Likud elfogadta ezt az álláspontot.

A Channel 13 izraeli csatorna információi szerint a baloldali politikus attól tart, hogy megromlik Szaúd-Arábiával a diplomáciai kapcsolat, ha Izrael nemzetközi támogatás nélkül annektálja Júdeát és Szamáriát.

Az előrehaladás ellenére az egységkormány várhatóan csak pészah után fog felállni.

Kushner: Izrael elfoglalhatja a Jordán-völgyet, ha a palesztinok nem hajlandók tárgyalni

Az elnöki főtanácsadó a palesztinokat is arra ösztönözte, hogy kezdjenek tárgyalásokba, hiszen kizárólag ezek révén javíthatnak a helyzetükön.