A koronavírus hozza el a világbékét?

Tizenegy ország harcban álló felei válaszoltak eddig kedvezően az ENSZ globális, azaz valamennyi fegyveres konfliktusra kiterjedő azonnali tűzszünettel kapcsolatos felhívására, amelyre az új típusú koronavírus-járvány miatt szólított fel – jelentette be António Guterres, a világszervezet főtitkára.

„Csak egyetlen harc lehetséges ma a világban: a közös harc a Covid-19 ellen” – szögezte le Guterres, aki azt is hozzátette, hogy 10 nappal ezelőtt tett tűzszüneti felhívását már 70 ország, és több civil szervezet és vallási vezető – köztük Ferenc pápa – üdvözölte.

Elmondta: Kamerunban, a Közép-Afrikai Köztársaságban, Kolumbiában, Líbiában, Mianmarban, a Fülöp-szigeteken, Dél-Szudánban, Szudánban, Szíriában, Ukrajnában és Jemenben a fegyveres csoportok már elfogadták a felhívást.

Mindazonáltal hozzátette azt is, hogy a kedvező fogadtatás ellenére egyelőre nehéz a szavakat valódi békére váltani, s a konfliktusok jelenleg súlyosbodni látszanak Jemenben, Líbiában és Afganisztánban is.

Enyhülnek vagy durvulnak a fegyveres konfliktusok a járvány idején?

A nagyhatalmak minden energiáját leköti a koronavírus elleni harc, így a harmadik világ országai magukra maradhatnak. 

„A béke megvalósítása hatalmas nehézségekbe ütközik ott, ahol e konfliktusok sok éve húzódnak, és az emberekben nagy az egymás iránti bizalmatlanság és gyanakvás” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ezeket a kihívásokat csak komoly diplomáciai erőfeszítések tudják megoldani. „Ha el akarjuk hallgattatni a fegyvereket, fel kell emelnünk a hangunkat a békéért” – mondta.

Felkért egyúttal minden kormányt, és minden befolyással bíró csoportot, gyakoroljon nyomást világszerte a harcoló felekre a tűzszünet érdekében, hangsúlyozva: a járvány minden konfliktuszónába eljut.

A főtitkár március 23-án szólított fel az azonnali globális tűzszünetre, amelyet kulcsfontosságúnak nevezett az életmentő humanitárius folyosók létrehozásához és a diplomáciai csatornák megnyitásához.

A világszervezet vezetője úgy fogalmazott: a legkiszolgáltatottabbakat – a nőket és gyerekeket, a fogyatékossággal élőket, a peremre szorultakat és a lakhelyüket elhagyni kényszerülőket – fenyegeti leginkább a járvány szörnyű pusztításai, rámutatva az összeomlott egészségügyi rendszerekre és a fegyveres konfliktusokban gyakran támadott egészségügyi dolgozókra.

Drasztikusan lecsökkent a szíriai polgárháború áldozatainak a száma

A szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása óta idén márciusban volt a legalacsonyabb a civil halottak száma.