Drasztikusan lecsökkent a szíriai polgárháború áldozatainak a száma

A szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása óta idén márciusban volt a legalacsonyabb a civil halottak száma, 103-an vesztették életüket – közölte a Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerdán.

A szíriai polgárháború eseményeit helyi aktivistahálózat útján nyomon követő nagy-britanniai szervezet szerint a halálos áldozatok közül 51-en légicsapásokban, illetve tüzérségi támadásokban, a többiek pedig gyalogsági aknák miatt, valamint egyéb, ismeretlen körülmények között vesztették életüket.

Az OSDH felidézte, hogy februárban a polgári halottak száma 275-tel több mint duplája volt a márciusi adatnak.

Március elején a szíriai hadsereg nagyrészt felfüggesztette a fegyveres ellenzéki csoportok és dzsihadisták ellen indított offenzíváját az északnyugati Idlíb tartományban egy Oroszország és Törökország közvetítésével kialkudott tűzszünetet követően.

Az ENSZ országos fegyvernyugvást követel az új típusú koronavírus-járvány miatt. A fertőzés különösen a harcok elől otthonából elmenekült mintegy 6,5 millió szíriait sújthatja, mindenekelőtt a török határ mentén menedéket kereső civilek százezreit, akik rossz higiéniai körülmények között kénytelenek élni, alapvető orvosi ellátás nélkül.

Segélyszervezetek emellett egészségügyi katasztrófára figyelmeztetnek a túlzsúfolt szíriai börtönökben.

Szíriában eddig tíz koronavírus-fertőzöttről tudni, ketten pedig meghaltak a vírus okozta Covid-19 betegségben.

Katasztrófát eredményezhet, ha a háborús Szíriába betör a járvány

Nagy a járványveszély, az országnak segítségre és a tűzszünet fennmaradására van szüksége.