Franciaország: iszlám szélsőségek a koronavírus árnyékában

Franciaország-szakértő, politológus

Miközben természetesen Franciaországban is a – lassan drámai méreteket öltő – koronavírus-járvány foglalja le a közéletet, a háttérben sok egyéb is történik – írja Soós Eszter Petronlella a Tett és Védelem Alapítvány oldalán.

Néhány héttel ezelőtt Emmanuel Macron azzal kapcsolatos bejelentéseket tett, hogy mit kíván tenni a muszlim szeparatizmus ellen, mint mondta, többek között limitálná a külföldi imámok Franciaországba küldésének lehetőségét, szűkítené a külföldi finanszírozást és befolyást.

Ezen intézkedési javaslatok kapcsán az volt a legérdekesebb kérdés, hogy ki lesz az, aki a hazai felügyeletet és közösségszervezést ellátja, hiszen a francia törvények e téren jelentősen limitálják az állam mozgásterét. Most úgy tűnik, hogy született egy érdekes kezdeményezés.

Március első hetében, tehát a kibontakozó koronavírus-világjárvány árnyékában jelentette az egyébként állami bábáskodás mellett gründolt muszlim ernyőszervezet (a Conseil Français du Culte Musulman, a CFCM), illetve a Franciaországi Iszlámért Muszlim Egyesült (Amif), hogy létrehoz egy közös szervezetet – egyesületi formában – az iszlám finanszírozása céljából.

Az együttműködés több okból is figyelemre méltó. Az egyik, hogy az Amif egy olyan magát reformistának mutató egyesület, melynek elnöke, Hakim El Karoui nem ismeretlen név a francia politikát figyelők számára. Ő az a muszlim érdekvédő, akiről azt mondják, hogy – akár szóban, akár nyilvános anyagain keresztül – bejárása van Emmanuel Macron köztársasági elnök füléhez és talán az agyába. Márpedig a franciaországi iszlám megszervezése egy olyan súlyú ügy, hogy arról csak a köztársasági elnök irodájában születhet érdemi döntés (érdemes hozzátenni, hogy sokan úgy vélik, a felülről, politikai bábáskodás melletti szervezésnek komoly kockázatai vannak).

A teljes cikk itt olvasható.

A vírus miatti káosz kihasználására buzdít az Iszlám Állam

Az ISIS hivatalos lapja azt javasolja, terrortámadások formájában is gyakoroljanak nyomást a „keresztesekre”, akiket éppen a járvány foglal le.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.