Mit tanulhatunk Izraeltől a vírus elleni védekezés terén?

„A mai világban minden ország tanulhat egymás jó szokásaiból. Érdemes feljegyezni, mit csinál Izrael, és tanulni belőle” – írja Jonathan Frenkel a koronavírus kapcsán az Israel21c oldalon.

A szerző szerint Izrael hozzáállása nem csak azon a téren egyedi, ahogyan a technológiát használják, hanem a veszélyekkel való szembenézés, majd az ebből való erősödés nemzeti mentalitása terén is.

„Az izraeliek számára a járvány egyben háború is” – írja Frenkel.

Az ország létrejötte óta folyamatosan fel van készülve minden lehetőségre, és a társadalom erős partnerként tekint az izraeli hadseregre.

Frenkel szerint az Egyesült Államok – de természetesen más országok is – tanulhatnak Izraeltől, mely már túlélt háborúkat, terrorizmust és mindennapos kihívásokat.

„A koronavírust részben az teszi ilyen ijesztővé, hogy nem tudjuk, meddig tartanak a lezárások. Kitartani egy időszakban, mikor tudod, hogy vége lesz, az egy dolog – de erősnek lenni beláthatatlan időn keresztül, az már más”.

Frenkel szerint Izrael vezetőit régóta aggasztotta egy biológiai támadás lehetősége, és ez látszik is abban, ahogyan a kormány reagált a vírusra.

Amikor Izrael először bejelentette, hogy milyen szigorú intézkedéseket fog hozni, sokan hitték azt, hogy túl erős reakciót ad a kormány. Ide tartozott, hogy bizonyos országokból érkezőket nem engedték be, és a külföldről érkező izraelieket karanténba helyezték.

Manapság viszont olyan helyeken, mint Olaszország vagy Kalifornia, semmilyen lépés nem tűnik túl erősnek ahhoz, hogy meggátolják a vírus terjedését.

Izraelt gyakran vádolják meg azzal, hogy túl erősen reagál dolgokra, de a cikk szerint e mögött az a filozófia áll, hogy keményen kell fellépni akkor is, amikor még nem muszáj.

A zsidó állam ezen kívül technológiai megoldásokat is használ, például követi azoknak a telefonját, akik fertőzöttek lehetnek. Ennek a célja a karanténok ellenőrzése és betartása.

A cikk kiemeli, hogy Izraelben nem újdonság a technológia használata. Izrael ugyanis korábban is élen járt a technológia biztonsági célokra való használásában, ideértve az arcokat felismerő szoftvereket, a telefonok követését és a drónokat.

A cikk idézi Jonathan Bennun kiberbiztonsági szakértő véleményét, aki azt írta, hogy „a kormány gyors reakciója a helyzetre remek példája Izrael technológiai érettségének, és annak, hogy gyorsan képes technológiai megoldásokat találni a nemzetet fenyegető veszélyekre”.

Korábban sikeres izraeli cégek és startupok is beszálltak a vírus elleni védekezésbe. Frenkel idézi a ViriMASk-ot, amely teljes védelmet nyújt az ember arcának a vírussal szemben, és a Soapy-t, amely segít kezet mosni az embereknek ott is, ahol nincsen vezetékes víz.

„Az izraeli startupok abból élnek, hogy megoldják a világ legnagyobb problémáit”, és Frenkel szerint a jövőben is jönnek majd még ilyen hírek sikeres találmányokról, hiszen az állam 50 millió sékelt szán támogatásént azon cégeknek, akik megoldásokat találnak a koronavírus kezelésére.

A cikk annak a gondolatnak kifejtésével zárul, hogy az izraeliek tudják: nehézségek mindig vannak, de végül úgyis minden jóra fordul.

Katonák, titkosügynökök, ezermesterek – Izrael új módszerei a vírus ellen

Miként védekezik a zsidó állam a világjárvánnyal szemben?