Katonák, titkosügynökök, ezermesterek – Izrael új módszerei a vírus ellen

Terrorelhárítási technikákkal, kreatív mérnökökkel és több száz katonával újabb fázisába ért Izraelben a koronavírus elleni küzdelem. Tanulhatunk-e abból, miként védekezik a zsidó állam a világjárvánnyal szemben? 

Vasárnaptól 500 katona bevetésével próbálják lassítani az egész világon hetek óta tomboló járványt Izraelben — a kormány minderről pénteken tájékoztatott.

Az Algemeiner írása szerint a sokáig biztató mutatók után — a fertőzöttek nagy száma ellenére alacsony mortalitási ráta — hirtelen megugrani látszik Izraelben is a halálos áldozatok száma. Pénteken már 10 halottról és több mint 3000 fertőzöttről érkeztek hírek.

A kormány döntése értelmében vasárnaptól a rendőrség a katonasággal közösen fog azért felelni, hogy az emberek betartsák a szigorú korlátozásokat (legutóbb például rögzítették: csak maximum 100 méterre lehet elhagyni a saját lakhelyet). A rendelet szerint

mintegy 500 fegyveres katonát vezényelnek az ország nyolc különféle rendőri kerületeihez. Az intézkedések betartatásában külön tüzérosztályból odarendelt katonák is segédkeznek majd. 

A zsidó állam lakói az 1948-as megalakulás óta bőven hozzászokhattak a fegyveres katonák mindennapos jelenlétéhez. Most azonban a több mint félmilliós munkanélküliséget is generáló krízishelyzet megkövetelte az ország vezetésétől, hogy gondoskodjanak a közbiztonság és a rend fenntartásáról is.

A hadsereg feladata a hivatalos közlés szerint a rendőrség támogatása lesz. Közösen fognak járőrözni, esetleges tömegeket szétválasztani vagy utakat lezárni, és bizonyos helyeken a biztonságért felelni — emlékeztet a cikk.

Tíz halott, több mint háromezer fertőzött Izraelben

Növelték a tesztek számát az országban: napi ezer ember helyett már 5 ezret vizsgálnak meg.

Az Izrael biztonságáért felelős szerveknél nem minden nap lehet értesülni arról, hogy pontosan milyen formában is zajlanak az óvintézkedéseik. A Vosizneias.com oldalán megjelent cikk azt részletezi, hogy a Shin Bet titkosszolgálat miként is lépett közbe hatékonyan a vírus elleni küzdelemben.

Jogászok, emberi jogi aktivisták oldaláról már egy ideje lehetett hallani olyan bírálatokat, amelyek megkérdőjeleztek bizonyos állami beavatkozásokat. Nos, Izraelben arról írnak, hogy

több száz olyan embert helyeztek karantén alá a napokban, akikről titkosszolgálati módszerekkel derítették ki, hogy koronavírus-fertőzöttek.

A szokatlan intézkedések hatására valószínűsíthető, hogy több ezer ember biztonságát tudták szavatolni és alighanem sok ember életét is közvetlenül mentették meg — emlékeztet az írás, amely kiemeli, hogy a kezdetben még sokan alkotmányellenesnek tartották a szervezet módszereit. A múlt héten azonban egy bírósági döntés jogerős felhatalmazást adott a Shin Betnek.

A titkosügynökök, akárcsak egy kémfilmben, közvetlenül az egészségügyi minisztériummal együttműködve tudták teljesíteni küldetésüket. Többek között okostelefonok és bankkártyák adatforgalmának elemzésével sikerült beazonosítaniuk olyan személyeket, akikről tudható volt, hogy korábban kapcsolatban lehettek más fertőzöttekkel.
Ezeket a terroristákkal szemben alkalmazott módszereket a vírus végeztével nem fogják tovább alkalmazni izraeli civileknél — biztosította a közvéleményt a Shin Bet. A módszert ellenben más országok kormányai is megfontolónak tartják annak érdekében, hogy fokozzák hatékonyságukat a fertőzéssel szemben.

Ami a hatékonyságot illeti, a The Times of Israel arról ír hosszas összeállításában, hogy komoly kétségek merültek fel a napokban azzal kapcsolatban,

vajon Izrael rendelkezik-e elégséges mennyiségű lélegeztető készülékkel? Ez ugyanis kulcskérdés a betegséggel szemben vívott erőfeszítéseknél.

Drámai hangvételű írások sokasága borzolja a világot Olaszországból és Spanyolországból mostanában. Az egyik legsokkolóbb jelenség, hogy lélegeztető gépek hiányában idősek és fiatalabbak között kell az orvosoknak eldönteniük, kinek hosszabbítsák meg az életét.

Se pánik, se piknik: hangulatjelentés Izraelből

A Jaffóban élő Seres Luca Tel-Aviv déli lakónegyedéből küldött beszámolót.

Izraelben is, ahogy egyre több a megbetegedés, egyre inkább kerül előtérbe ez a kérdés.

„Mi nem fogunk olyan helyzetbe kerülni, hogy el kelljen döntenünk, a betegek közül kinek juthat és kinek nem a lélegeztető gépekből” – mondta az egészségügyi tárca világjárvány részlegének vezetője.

Boaz Lev szerint az ország mintegy 4000 ilyen szerkezettel számol, és újabb rendelések is folyamatban vannak. Gabi Barbash, korábbi egészségügyi minisztériumi főigazgató nem feltétlenül osztja kollégája optimizmusát. „Egy hónappal ezelőtt még nem gondoltam volna, de ma már aggódom” — fogalmazott Barbash, aki szerint előfordulhat, hogy 20 betegből egynek szüksége lesz a lélegeztető gépre.

Móse Bar Sziman-Tov, az egészségügyi tárca jelenlegi főigazgatója, valamint maga Netanjahu miniszterelnök is úgy látja, hogy amennyiben ilyen gyorsasággal növekszik a megbetegedések száma, Izraelnek is számolnia kell olyan nehézségekkel, amelyen Olaszország ment keresztül.

A jeruzsálemi Herzog kórház igazgatója, Jezekel Caine felvetette, hogy talán lehetséges számolni olyan gépekkel is, amelyeket állatorvosi környezetben használnak, hiszen „ha van olyan gép, amelyik a juhokat képes ventillálni, akkor az képes lehet az embereket is”.

Sőt, eljött a kreatív otthoni barkácsolók ideje, akik saját fejlesztésekkel is kísérletezhetnek.

Erről beszélt a lapnak egy műszaki mérnök, aki saját fejlesztésű gyártmányával most arra készül, hogy azt olyan szerkezetté alakítsa, amellyel ténylegesen tudna segíteni a bajbajutottaknak.

Lior Hessel szerint nagyon sokan keresnek olyan készüléket, amitől azt remélik, ha eljön a vészhelyzet, meg tudnak majd menekülni. Egyelőre azonban Hessel még nem véglegesítette saját találmányát lélegeztető géppé átalakító rendszerét.

Egy biztos, a zsidó állam lakosai nem akarják ölbe tett kézzel megvárni, hogy olyan sorsuk legyen, mint kortársaiknak más országokban. Inkább barkácsolnának saját életmentő felszerelést.

Ganz mindent feláldozott a politikai stabilitásért

A Kék-Fehér vezető számára nem opció a negyedik választás úgy, hogy az országban tombol a koronavírus.