Tíz halott, több mint háromezer fertőzött Izraelben

Az éjszaka során további két idős személy, egy 93 éves férfi, és egy 76 éves nő életét vesztette, így immár 10 áldozatot követel a járvány az országban.

Péntek reggelre 3035-re növekedett a vírussal diagnosztizáltak száma, közel 50-en vannak súlyos állapotban kórházban, és a számok egyre csak nőnek. Itamar Grotto professzor szerint azonban a helyzet nem a legrosszabb: „az általunk hozott lépések elkezdtek kifizetődni. A halottak és a kritikus állapotú betegek száma kevesebb, mint amire számítottunk” — írja a The Jerusalem Post.

Ennek ellenére a miniszterelnök külön megbeszéléseket folytat a korlátozások fokozásáról és felülvizsgálja az ország átfogó gazdasági támogatási programját. A tárgyalásokon több vezető tisztviselő, valamint szakértők és egészségügyi szakemberek vesznek majd részt.

A Pénzügyminisztériumnak a Bank of Israellel és miniszterelnök gazdasági tanácsadójával karöltve sikerült kidolgoznia egy koronavírus gazdasági mentőcsomagot. A számos rendelkezés mellett többek között munkanélküli segély folyósításáról is döntött a kormány a 67 év fölüliek részére.

Ganz mindent feláldozott a politikai stabilitásért

A Kék-Fehér vezető számára nem opció a negyedik választás úgy, hogy az országban tombol a koronavírus.

Az érintett 135 ezer polgár 4000 sékelnyi (kb. 360 ezer forint) összeget kaphat, amennyiben a járvány miatt ideiglenesen fizetetlen szabadságon van, vagy elvesztette a munkáját.

„A jelenlegi helyzetben a betegek száma minden 3 napban megduplázódik,”

— nyilatkozta Mósa Bar Sziman Tov egészségügyminiszter csütörtökön. Becslései szerint körülbelül 200 súlyosan beteg páciensre lehet számítani egy héten belül.

Az izraeliek többségénél, 2838 polgárnál, azonban továbbra is enyhék a tünetek.

A növekvő számok annak is köszönhetőek, hogy Izrael növelte a tesztek számát az országban: napi 1000 ember helyett már 5000-et vizsgálnak meg. A tesztelt emberek körülbelül 6%-ánál mutatják ki a vírust.

Mint arról hírt adtunk, hétfőn Netanjahu miniszterelnök arról beszélt: akár egymillió izraeli is megfertőződhet egy hónapon belül a koronavírussal, és tízezer áldozattal is lehet számolni.

A kormány végül kedden úgy döntött, hogy szinte teljes kijárási tilalom lép életbe Izraelben. Az egyelőre egy hétig tartó új rendelkezések szerint a házon kívüli sportolás és a kutyasétáltatás is kizárólag a lakóhelytől legfeljebb ötven méter távolságra történhet. Ennél messzebbre csakis munkavégzés, élelem- és gyógyszervásárlás miatt lehet elhagyni az otthonokat, s csakis az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak lesznek nyitva.

A közösségi közlekedés is fokozatosan leáll, és a személyautókban is csak egy ember utazhat.

Címlapfotó: Seres Luca

Se pánik, se piknik: hangulatjelentés Izraelből

A Jaffóban élő Seres Luca Tel-Aviv déli lakónegyedéből küldött beszámolót.