Netanjahu: akár egymillió izraeli is elkaphatja a koronavírust

A vírusnak egyelőre egy izraeli halálos áldozata van, a második áldozat halálának okát egyelőre vizsgálják. A pénzügyminisztérium jelentése szerint amennyiben teljes zárlatot rendelnek el, a gazdaság helyrehozhatatlan kárt szenvedhet – írja a The Jerusalem Post.

Akár egymillió izraeli is megfertőződhet egy hónapon belül a koronavírussal, és tízezer áldozattal is lehet számolni — nyilatkozta Benjamin Netanjahu hétfőn egy megbeszélés után, melyet a járvány elleni küzdelmet irányító csoport vezetőivel folytatott.

Kedd reggelig Izraelben 1656 megbetegedettet regisztráltak, közülük 31-en kritikus állapotban vannak, 1528 betegen a vírus enyhébb tünetei mutatkoznak, 49-en pedig már felgyógyultak a vírusból. A miniszterelnök hétfőn hét órán át tartó megbeszélést folytatott különböző szakterületek vezetőivel a vírus elleni küzdelem kérdéseiről.

A kormány végül úgy döntött, hogy szinte teljes kijárási tilalom lép életbe Izraelben az ismert fertőzöttek számának további jelentős emelkedése után.

Keddtől az egyelőre egy hétig tartó új rendelkezések szerint a házon kívüli sportolás és a kutyasétáltatás is kizárólag a lakóhelytől legfeljebb ötven méter távolságra történhet. Ennél messzebbre csakis munkavégzés, élelem- és gyógyszervásárlás miatt lehet elhagyni az otthonokat, s csakis az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak lesznek nyitva. A közösségi közlekedés is fokozatosan leáll, és a személyautókban is csak egy ember utazhat.

A munkába járás feltételei tehát úgy tűnik, alapvetően nem fognak változni, a 65 évnél idősebbek már most is csak akkor járhatnak munkába, ha tevékenységük nélkülözhetetlen.

Egyelőre 135 ezer izraeli kénytelen karanténban tartózkodni, közülük 71029-en izolálva vannak családtagjaiktól is.

Tel-Aviv után kedden Haifán, Beér-Seván és Jeruzsálemben is megnyílik a mentőszolgálat működtetésével olyan állomás, ahol előzetes egyeztetés után a betegség tüneteit mutató izraeliek autóikkal áthajthatnak az erre a célra felállított sátrakon, amelyekben néhány perc alatt mintát vesznek tőlük a fertőzöttséget kimutató teszthez.

A vírus miatti intézkedések rendkívüli mértékben sújtják a gazdaságot, a munkanélküliség a korábbi 4%-ról 18,6%-ra nőtt az elmúlt hetekben. A 615 834 munkanélküli segélyért folyamodó közül 38 ezren hétfőn adták be igényüket a támogatásra. A pénzügyminisztérium becslése szerint a gazdaság hosszú távú károkat fog szenvedni.

Válság Izraelben: a Likud bojkottál, a Knesszet elnöke nem mond le

Miközben vita zajlik arról, beavatkozhat-e a bíróság a parlament életébe, szinte teljes kijárási tilalom lép életbe a fertőzöttek nagy száma miatt.