Válság Izraelben: a Likud bojkottál, a Knesszet elnöke nem mond le

A legtöbb parlamenti képviselőt tömörítő párt és a vele szövetségben álló jobboldali pártok azután döntöttek így, hogy a kormányalakítással megbízott Kék-Fehér párt úgy alakít parlamenti bizottságokat, hogy azokkal kapcsolatban nem egyeztet a Likuddal – írja a The Jerusalem Post.

A Knesszet különböző bizottságainak megalakításával foglalkozó testület, Avi Nissenkorn kék-fehér párti képviselő vezetésével hétfő éjszaka nem kevesebb, mint hat átmeneti bizottság felállítását kezdeményezte.

„Azzal, hogy maguknak adták minden bizottság elnöki székét és többségét, felrúgtak minden korábbi hagyományt” – mondta a Likud párt szóvivője, hozzátéve: „A nemzeti tábor 58 képviselője nem asszisztál ehhez az antidemokratikus eljáráshoz.”

A Likud protestálása nem véletlen. Az igen gyorsan megalakított külügyi bizottságot a Kék-Fehér párt harmadik embere, Gabi Askenázi a pénzügyi bizottságot a szintén Kék-Fehér párti Oded Forer vezeti. E két bizottság megalakításához nem volt szükség parlamenti jóváhagyásra.

Szintén megalakítottak egy, a koronavírus-járvánnyal foglalkozó speciális bizottságot, a kék-fehér párti Ofer Shelah vezetésével, valamint az oktatásért és a különleges tanrendért, illetve a következő tanév előkészítéséért felelős bizottságot a baloldali Meretz párt képviselőjének, Nitzan Horowitz elnöklésével.

Yuli Edelstein (j), a Knesszet elnöke és Benny Ganz, a Kék-Fehér párt vezetője 

Két másik bizottság megalakulásáról is döntött a Kék-Fehér párt vezetése, az egyik az arab területek egy részén folyó erőszak visszaszorításáért, a másik a szintén ezeken a területeken élők életminőségének javításáért felel, mindkét bizottságot az Egyesült Arab Lista egy-egy képviselője vezeti majd.

„Pont ezekben a nehéz időkben volna szükség arra, hogy a Knesszet hatékonyan működjön, stabilitást és biztonságot teremtve Izrael polgárai számára” – mondta Nissenkorn, a bizottságok felállításáért felelős Kék-Fehér párti politikus.

„A most hozott intézkedések lehetőséget teremtenek arra, hogy parlamentünk már holnap megkezdje működését és elsősorban a koronavírussal kapcsolatosan kialakult válsághelyzetet kezelje.”

Nissenkorn arra kérte a Knesszet elnökét, a Likud párti Yuli Edelsteint, hogy a kedd délután 4 órakor összeülő parlament hagyja jóvá annak a négy bizottságnak felállítását, melyekhez parlamenti jóváhagyás szükséges.

Szinte teljes kijárási tilalom lép életbe Izraelben az ismert fertőzöttek számának további jelentős emelkedése után, s a járványügyi bizottság megalakításával megkezdte működését a március elején megválasztott új törvényhozás – jelentette kedden a helyi média.

A nyilvántartott betegek száma egy nap alatt több mint kétszázzal nőtt, 1651-re emelkedett, s közülük 31-en súlyos, lélegeztetőgépen lévő betegek, hárman pedig közvetlen életveszélyben vannak az egészségügyi minisztérium jelentése szerint.

Az egészségügyi minisztérium teljes kijárási tilalmat kért, de a pénzügyminisztérium a gazdaság teljes összeomlásától tartva tiltakozott, és végül a kormány hétórás, videóbeszélgetésen zajló vitája után kompromisszum született. A döntések szerint további szigorú korlátozásokat vezettek be a lakosságra nézve, de tovább működhetnek a fontosabb gazdasági egységek.

Hétfő este a legfelsőbb bíróság arra kötelezte Edelsteint, hogy legkésőbb szerdáig tartson szavazást utódlásáról. A Likud párthoz tartozó Edelstein hétfő esti, a legfelsőbb bírói grémiumhoz intézett levelében kijelentette, hogy nem fogad el ultimátumokat, és nem volt hajlandó meghatározni azt az időpontot, amikor szavaznának a házelnöki tisztség betöltéséről. A bíróság ezek után legkésőbb szerdáig kötelezte erre.

Az öt bíró egyhangú határozata szerint szükséges a beavatkozásuk, különben veszélybe kerülnének a parlamenti demokratikus rendszer alapjai.

Amir Ohana megbízott igazságügy-miniszter, Benjamin Netanjahu szoros szövetségese ugyanakkor csatlakozott azokhoz a jobboldali hangokhoz, akik felszólították Edelsteint, hogy szálljon szembe a Legfelsőbb Bíróság határozatával – írja az Új kelet online.

A Kék-Fehér párt és a mögötte felsorakozott – az eddigi kormányfővel, Benjámin Netanjahuval szemben álló – pártok hatvanegy képviselővel többségbe kerültek a százhúsz tagú Knesszetben, és Edelstein helyére Meír Kohent, a Kék-Fehér párt politikusát szeretnék megválasztani.

A Likud bejelentette, hogy Edelstein leváltása után abbahagyja az egységkormányról folytatott tárgyalásokat, és azzal fenyegették meg a Kék-Fehér pártot, hogy így várhatóan negyedszer is a választási urnákhoz járulhatnak az izraeliek.

Az Új kelet online teljes írása a válságról itt olvasható el.

Netanjahu még maradna másfél évig

A miniszterelnök szerint már megtárgyalták a kormány felállítását, azonban Ganz tagadja, hogy megegyeztek volna.