Netanjahu még maradna másfél évig

Az izraeli miniszterelnök állítása szerint már megtárgyalták az egységkormány felállítását, azonban Ganz tagadja, hogy megegyeztek volna. 

Benjamin Netanjahu szombaton ígéretet tett arra, hogy amennyiben sikerül egységkormányt alakítani ő a kijelölt időben távozik a posztjáról — írja a The Jerusalem Post.

Az izraeli tévének adott interjúban a miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy már megtárgyalták a Kék és Fehér párttal azt, hogy hogyan nézne ki egy egységkormány. Netanjahu szombaton azt üzente Ganznak, hogy nem trükközik, tényleg hajlandó a váltakozós megoldásra. A miniszterelnök szerint már több millió izraeli várja, hogy megoldják a helyzetet.

Ganz tagadta, hogy megegyezés született volna, szerinte aki egységre törekszik az „nem ad ultimátumot.”

Netanjahu azt állítja, hogy az egységkormány létrejöttét a Kék és Fehér párt második embere Jair Lapid hátráltatja, aki szerint „a miniszerelnök hazudik és soha nem született megegyezés.”

A jobboldal tervezete szerint Netanjahu másfél évig maradna miniszterelnök, és a Likud töltené be a pénzügy miniszter és a házelnök posztját, a Kék és Fehér párt pedig megkapja a külügyi, a nemzetbiztonsági és a védelmi tárcákat. Az igazságügyi miniszter pedig egy külsős személy lenne, vagy pedig ketten töltenék be a pozíciót.

Miután letelik a másfél év Beni Ganz váltaná Netanjahut a miniszterelnöki székben és a többi pozíció is lecserélődne.

A Kék és Fehér párt pénteken bejelentette, hogy nyitottak egy egységkormány megalakítására, de nincs egyetértés azzal kapcsolatban, hogy ez hogyan is valósulhatna meg.

Beni Ganz egy Facebook bejegyzésben azt írta, hogy jelenleg az a legfontosabb, hogy a Knesszet működőképes legyen és segíteni tudja a koronavírus elleni harcot.

Kémjátszma a zsidó államban

A zsidó államnak legutoljára öt évvel ezelőtt volt működőképes, a választók többségi akaratát képviselő kormánya. Nagy Gabriella írása.