Fallal „védené” magát a koronavírustól Ramat Gan lakossága

Az ultraortodox zsidók körében világszerte magas a koronavírusos megbetegedések száma, ami miatt még Izraelben is vádaskodások kezdődtek. 

Ramat Gan lakosai arra kérték a  polgármesterüket, hogy húzasson fel egy falat, ami az Izraelt palesztin területektől elválasztó biztonsági kerítéshez hasonló módon elbarikádozná a települést Bnei Brak haredi várostól, ezzel elejét véve „a koronavírus további terjedésének” — számolt be a The Jerusalem Post. 

Az izraeli Egészségügyminisztérium adatai szerint Jeruzsálem és Bnei Brak az ország leginkább fertőzött területei.  Mindkét város magas számú ultraortodox lakossággal rendelkezik, a 850000 lakost számláló Jeruzsálemben az ország legnagyobb fertőzött számát, 352-őt rögzítettek, míg a 190000 lakost számláló Bnei Brak a jóval népesebb Tel-Aviv számával megegyező mértékű, 267 esetet tudhat magáénak.

A polgármester arra kérte a lakókat, hogy függesszék fel az ilyen jellegű kérések küldését, mivel sem ideje, sem pedig értelme nincs egy fal felépítésének, nem is beszélve arról, hogy nincs felhatalmazása az ilyen természetű kérések megvalósítására.

Karmel Sama Hakohen azt is hozzátette, hogy egyedül a rendőrségnek és a hadseregnek lenne joga arra, hogy lezárjon egy területet.

A haredi közösség tagjai között, sok esetben a távolságtartási szabályok figyelmen kívül hagyása miatt, magas a megbetegedések száma, és az izraeli betegek 29%-a zsinagógában vagy jesivában kapta el a fertőzést.

Ennek következtében sokan azzal vádolják az ultraortodox zsidókat, hogy miattuk terjedt el a vírus Izraelben.

HaCohen polgármester ígéretet tett, hogy kérvényezni fogja az ügy kivizsgálását, hogy volt-e köze Bnei Brak lakóinak ahhoz, hogy Ramat Ganban is elterjedt a vírus.

Amiram Goldblum kémia professzor és korábbi Peace Now aktivista Twitteren a haredi kerületek karantén alá helyezését szorgalmazta.

„Szekuláris testvéreim! Ne vádaskodjatok az ultraortodoxok ellen. Lehet, hogy van olyan haredi negyed, ahol több a beteg. De ennek elsősorban a szegénység lehet az oka, és az, hogy nagyon szoros közelségben élnek egymáshoz”

— vette védelmébe a támadott vallási csoportot Mossi Raz, a baloldali Meretz korábbi képviselője a Twitteren.

A politikus arra kérte az embereket, hogy ne hibáztassanak egy egész közösséget, különösen nem egy olyan időben, amikor óriási szükség van a szolidaritásra.

Zsidó vezetőket ragad el a koronavírus

A koronavírus súlyos veszteségeket okoz a zsidó közösségeknek világszerte, miután több prominens vezető elkapta a fertőzést és néhányan meg is haltak.