Zsidó vezetőket ragad el a koronavírus

A koronavírus súlyos veszteségeket okoz a zsidó közösségeknek világszerte, miután több prominens vezető elkapta a fertőzést és néhányan meg is haltak.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Michele Sciama, a milánói zsidó hitközség egykori vezetője koronavírus-fertőzés következtében hunyt el. De nem az olaszországi zsidóság az egyetlen, amit megtámadott a fertőzés. Izraelben, az Egyesült Államokban és Európában is súlyos veszteségek érik a közösségeket – írja az Algemeiner.

Izraelben súlyos állapotban fekszik Eli Beer, a United Hatzalah sürgősségi betegellátó csoport vezetője. A férfit pénteken lélegeztetőgépre kellett kapcsolni, és két hétig altatásban lesz. Bár az orvosok bizakodóan nyilatkoznak az állapotáról, várhatóan hónapokig tarthat a gyógyulási folyamat.

Beer az altatás előtt még küldött egy üzenetet a kórházból, amelyben mindenkit arra biztatott, hogy továbbra is imádkozzanak és ne szüneteltessék a jó cselekedeteket (micvákat).

Amerikában is egyre több a megbetegedés. Sholom Lipskar, Florida egyik legnagyobb zsinagógájának a rabbija is elkapta a fertőzést. A rabbinak csak enyhe tünetei vannak így valószínűleg hamarosan felépül. Lipskar egy Instagram videóban arra biztatta a híveket, hogy imádkozzanak zsoltárokkal.

„A Mindenható Isten mindenképpen jó választ fog küldeni az imáinkra és jókívánságainkra” – üzente a rabbi.

New Yorkban az ortodox közösségekben tömegesen betegedtek meg emberek. Koronavírusos lett Aharon Teitelbaum rabbit, aki a szatmári ortodox településnek, Kiryas Joelnek a vezetője.

A hétvégén koronavírus következtében meghalt André Touboul, a franciaországi Chábád közösség egyik vezető alakja. A francia egészségügyi rendelkezések miatt Touboul nem részesülhetett zsidó temetésben. A család arra kért mindenkit, hogy ne jöjjenek el a temetésre, hanem tartsák tiszteletben a hatósági előírásokat.

Párizs polgármestere Anne Hidalgo is részvétét fejezte ki a rabbi halála miatt.

„Nagy szomorúsággal tölt el a hír, hogy André Touboul meghalt. Eszembe jut a kedvessége és a profizmusa. Támogatásomat és szeretetemat küldöm a családnak, a barátainak, és az iskolai közösségnek is”

– írta a polgármester.

19. századi rabbinikus iránymutatás járványidőszakra

Európa, és benne annak zsidó közösségei, nem először szembesülnek járványokkal, hiszen az évszázadok során nemegyszer sörpört végig az Öreg Kontinensen olyan kór, amely nem válogat áldozatai között. Megyeri András Jonatán írása.