Lemondott a parlament elnöke Izraelben

Juli Edelstein legott be is rekesztette a knesszet munkáját.

A Likud párthoz tartozó Juli Edelstein hét évig töltötte be a házelnöki tisztséget. Lemondási nyilatkozatában azzal vádolta meg a legfelsőbb bíróságot, hogy egyoldalúan értelmezte a törvényeket, és aláássa a demokrácia intézményét. A házelnök lemondása után berekesztette a knesszet munkáját, és közölte, hogy visszavonulása csak negyvennyolc óra múlva lép életbe, vagyis csak jövő héten lehetséges a szavazás utódjáról.

A tizenkettes kereskedelmi tévé jogi szakértői szerint azonban lemondásával nem tudja megakadályozni a szerdai voksolást, melyre az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb izraeli jogi grémium utasítást adott. Az ellenzéket vezető centrista Kék-fehér párt azonnali szavazást kér arra hivatkozva, hogy a halasztás a bírósági döntés végre nem hajtását jelentené.

Válság Izraelben: a Likud bojkottál, a Knesszet elnöke nem mond le

Miközben vita zajlik arról, beavatkozhat-e a bíróság a parlament életébe, szinte teljes kijárási tilalom lép életbe a fertőzöttek nagy száma miatt.

Az ügy előzménye, hogy hétfőn a legfelsőbb bíróság arra utasította Edelsteint, hogy legkésőbb szerdáig tartsa meg a szavazást az új házelnök személyéről.

A március másodikán tartott parlamenti választáson többségbe került – a százhúszból hatvanegy helyet megszerző -, Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel szemben álló pártok a Kék-fehér párt vezetésével több beadványban is szavazást követeltek a parlament elnökének személyéről, ugyanis Edelstein helyett a Kék-fehérhez tartozó Meir Kohent szeretnék házelnöknek. Edelstein azonban vétójogával élve lesöpörte a beadványokat, s ezért a Kék-fehér a legfelsőbb bíróság beavatkozását kérte.

Múlt hét szerdán Edelstein házelnök szavazás nélkül felfüggesztette a parlament munkáját, miután a Kék-fehér és a vele szövetséges pártok nem tudtak megegyezni a parlamenti bizottságok megalakításáról a Netanjahu vezette jobboldali Likuddal és az amögött felsorakozott pártokkal. A nézeteltérés a parlamenti bizottságokat létrehozó egyeztetőbizottság személyi összetétele miatt bontakozott ki.

Izraelben a koronavírus megjelenése miatti egészségügyi válság politikai válsággal párosul. Az országot a tavaly áprilisi választások kiírása óta átmeneti kormány vezeti, mert sem a tavaly áprilisban, sem a tavaly szeptemberben tartott választások után nem sikerült kormányt alakítani, ugyanis a Netanjahut támogató és a vele szemben álló erők között patthelyzet alakult ki.

Az idén, március elején rendezett harmadik parlamenti választások után, március 16-án Reuven Rivlin államelnök Beni Ganzot, a Kék-fehér párt elnökét kérte fel kormányalakításra. Erre huszonnyolc nap áll rendelkezésére, amit az elnök további két héttel esetleg meghosszabbíthat.

Beni Ganz alakíthat kormányt Izraelben

Bár Ganz megszerezte 61 képviselő támogatását, egyáltalán nem biztos, hogy egyáltalán képes lesz kormányt alakítani.