Olaszországban továbbra is nagyon súlyos a helyzet

A korábbi csökkenés után ismét 743-mal emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 6820-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma – közölte kedd esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság.

A gócpont Lombardiában azonban megfordult az egy napja mért trend: a korábbi 320 halottról 402-re emelkedett az utóbbi egy napban elhunytak száma, az újonnan diagnosztizált betegek száma is 1942-re nőttek az egy nappal ezelőtti 1555-höz képest.

A diagnosztizált fertőzöttek száma viszont egy nap alatt országosan tovább csökkent, de így is 3612 új beteget regisztráltak.

A római kormány a két hete bevezetett óvintézkedések meghosszabbításának bejelentésére készül. Sajtóértesülések szerint olyan rendelkezéseket terveznek, melyek akár július végéig érvényben maradhatnak.

Lemondanak a súlyos állapotú 60 éven felüli fertőzöttekről Lombardiában?

Egy Észak-Olaszországban dolgozó izraeli orvos elmondása szerint a hatvan év felettieket már nem kapcsolják rá a lélegeztetőgépekre. 

A lombardiai házi orvosok egyesülete bejelentette, hogy a járványtól kiemelten sújtott 120 ezres Bergamo városában, ahol eddig több mint hatezer beteget regisztráltak és ahol a tartomány halottainak majdnem egyharmada veszítette életét, 1800 a harmincas éveikben járó tüdőgyulladásos betegek száma. Bergamo 600 házi orvosából már 140-en betegedtek meg.

Angelo Borrelli a La Repubblica napilapnak úgy nyilatkozott, számításai szerint minden regisztrált fertőzöttre akár tíz tünetmentes vagy enyhe tünetes beteg juthat, ami „hihetővé teszi”, hogy több mint 600  ezer fertőzött  van  Olaszországban. „Mi lassúak vagyunk a gyors vírushoz képest” – jelentette ki.

Olaszországban szinte megállt az élet. Giuseppe Conte miniszterelnök a hétvégén bejelentette, hogy ezentúl kizárólag a létfontosságú termékek előállítását és szolgáltatások nyújtását fogják biztosítani, minden másfajta termelési tevékenység egyelőre április 3-áig leáll. Nyitva maradtak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak, de az összes hivatalt bezárták.

Hihetetlen: Vuhanban két héten belül feloldják a karantént

A járvány helyi lecsengésének köszönhetően egyre inkább visszatér az élet a vírus kiindulópontjának tartott 11 milliós kínai városban.