Megfertőzödött Michel Barnier EU-s főtárgyaló is

Michel Barnier, az Európai Bizottságnak a Nagy-Britanniával kialakítandó új kapcsolatokkal foglalkozó főtárgyalója csütörtökön közzétett Twitter-üzenetében közölte, hogy koronavírus-tesztje pozitív lett.

A 69 éves francia néppárti politikus hozzátette: „jól vagyok és jó a közérzetem”. Szavai szerint az összes szükséges utasítást követi munkatársaihoz hasonlóan. Mint mondta, az érintettek és a jelenleg elszigetelten élők sikeresen meg fognak küzdeni a betegséggel.

Kérdés, mi lesz a britekkel folytatandó, március 2-án megkezdett tárgyalásokkal. Két hete Barnier még közölte: komoly eltérések vannak Nagy Britannia és az EU álláspontja között (az uniós és a brit nézőpontok elsősorban az egyenlő versenyfeltételekkel kapcsolatban ütköznek).

Áttörés: Nagy-Britannia megállapodott az EU-val a rendezett Brexitről

A megállapodás kulcseleme, hogy nem lesz szigorú határellenőrzés a brit-EU határokon.

Közben Belgiumban a csütörtökön közzétett adatok szerint 309 új megbetegedést regisztráltak, ezzel 1795-re emelkedett a fertőzöttek száma. Hét új haláleset történt, ezzel együtt 21-en haltak meg a betegségben. Jelenleg 634-en vannak kórházban, 187-el többen, mint szerdán. Közülük 130 beteget intenzív osztályon kezelnek. Ez idáig 155 ember hagyhatta el a kórházat.

A belga kormány szerda déltől kijárási korlátozásokat rendelt el a Kínából kiindult, új típusú koronavírus-járvány terjedésének lelassítása végett.

Sophie Wilmes ügyvivő miniszterelnök mindenkit otthonmaradásra szólított fel, a gyógyszertárak, bankok és posták kivételével minden olyan üzletet, amely nem nyújt létfontosságú szolgáltatást, bezárattak. Az intézkedések április 5-ig vannak érvényben.

Hollandiában 2051 koronavírussal fertőzött beteget tartanak számon, számuk most haladta meg a kétezret. A járvánnyal összefüggésben 58 halálesetről számoltak be.

Hivatalos: a következő napokban ugrásszerűen nőhet a fertőzöttek száma

Gulyás: a kormány ezután is közli a pontos számokat, de azok az egész világon, így Magyarországon is fenntartásokkal kezelendők.