Áttörés: Nagy-Britannia megállapodott az EU-val a rendezett Brexitről

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről a tagországok vezetőinek csúcstalálkozóján Brüsszelben.

A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután csütörtök délelőtt egyetértésre jutottak a felek tárgyalódelegációi.

A bennmaradó tagállamok által jóváhagyott zárónyilatkozatban nincs szó az október 31-re tervezett kilépési határidő meghosszabbításáról.

A kiválási megállapodás ezután a londoni törvényhozás, illetve az Európai Parlament elé kerül jóváhagyásra. Előbbiben a szavazás kimenetele közel sem egyértelmű, sőt sokak szerint az elutasítás tűnik egyelőre valószínűbbnek.

Megszületett a megállapodás a brit kiválásról

Jean-Claude Juncker tisztességesnek és kiegyensúlyozottnak nevezte az elért megegyezést, és javaslatot tett annak jóváhagyására a délután kezdődő EU-csúcstalálkozón.

Mint arról hírt adtunk, délután megszületett az új megállapodás a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeit rögzítő szerződésről. Az elmúlt hónapok bénultságát lényegében az utolsó pillanatban feloldó lépést Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Boris Johnson brit kormányfő együtt jelentette be.

A brüsszeli testület vezetője levelet küldött Donald Tusknak, a tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökének, amelyben arról számolt be, hogy

sikerült egyetértésre jutni a bénultság fő okának számító ír-északír helyzet rendezésére szolgáló rendelkezésekről és a jövőbeli viszonyrendszerről szóló politikai nyilatkozat szövegéről is.

Kiemelte továbbá, noha nagyon sajnálja, hogy a britek a távozás mellett döntöttek, ezen körülmények között az EU érdekeit a tagság rendezett megszűnése, illetve a baráti, partneri kapcsolatok fenntartása szolgálja legjobban.

Johnson leszögezte, hogy mindkét fél számára jó eredmény született, s felszólította a brit törvényhozókat annak elfogadására, mondván, itt a lehetőség az ország kiléptetésére, a népakarat végrehajtására.

Boris Johnson és Jean-Claude Juncker brüsszeli sajtóértekezletükön. Fotó: MTI/AP/Francisco Seco

Mint mondta, az egyezség megnyitja az utat a „valódi Brexit” előtt, de az Egyesült Királyság ennek ellenére fontos partnere kíván maradni az Európai Uniónak.

A megállapodás aláírása után Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közölte: az lehetővé teszi a káosz és a konfliktusok elkerülését a felek között. Hozzátette, a megegyezést az tette lehetővé, hogy

az Európai Bizottság és Írország egyaránt pozitívan értékelte a tervezetet, Boris Johnson brit kormányfő pedig elfogadta, hogy vámellenőrzések lesznek bizonyos észak-írországi áruforgalmi beléptető pontokon.

Ezt megerősítve az ír miniszterelnök kijelentette, országa célkitűzései teljesültek, az elfogadott megállapodás szerint nem lesz szigorú határellenőrzés a brit-EU határokon. Leo Varadkar hozzátette: „Vegyes érzések kavarognak bennem, sajnálom, hogy Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót.”

Az EU-csúcstalálkozón elfogadott módosított politikai nyilatkozat ambiciózus szabadkereskedelmi egyezményt vázol fel a jövőben a felek között, zéró vámokkal és kvótákkal, egyenlő versenyfeltételekkel

– közölte Jean-Claude Juncker az ülés első szakaszát lezáró sajtótájékoztatón.

Michel Barnier lesz az Európai Unió főtárgyalója az Egyesült Királysággal kialakítandó jövőbeli viszonyrendszerről szóló egyeztetéseken, miután a szigetország kilép a közösségből – erről ő maga számolt be a csütörtöki brüsszeli EU-csúcstalálkozón.

Az EU Brexit-ügyi főtárgyalója azt közölte, hogy felkérést kapott Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság megválasztott elnökétől, hogy maradjon a posztján egy újabb évig, amennyiben sikerül ratifikálni a csütörtökön aláírt megállapodást a brit kilépés feltételeiről.

Johnson: jó esély van a Brexit-megállapodásra

A brit kormányfő szerint a törvényi tiltás ellenére egyértelműen lehetséges a megállapodás nélküli Brexit október 31-én.