Hivatalos: a következő napokban ugrásszerűen nőhet a fertőzöttek száma

Óriási, akár tíz-tizenötszörös lehet a különbség a kimutatottan koronavírusus betegek és a megfertőzöttek között, hiszen az érintettek akár 80 százalékánál tünetmentes a vírus jelenléte – mondta a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely hozzátette: bár a kormány ezután is közli a pontos számokat, azok az egész világon, így Magyarországon is fenntartásokkal kezelendők. Hangsúlyozta: a következő napokban vélhetően ugrásszerűen nő a fertőzöttek száma.

Kijelentette: Magyarország más országokhoz képest a fertőződés egy korábbi szakaszában hozta meg a terjedés lassítását célzó intézkedéseket.

A miniszter kulcsfontosságúnak nevezte a koronavírussal összefüggésben elrendelt veszélyhelyzet Országgyűlés általi meghosszabbítását. Hangsúlyozta: a kormány csak tizenöt napra tudja elrendelni a veszélyhelyzetet, ezt követően a parlamentnek kell azt meghosszabbítani. Ezért kérték szerdán a frakcióvezetőket, hogy a törvényhozás ezt tegye meg.

A Ház ülésezése rendkívüli jogrend idején is biztosított – hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve: azonban jelen helyzetben nem tudható, meddig tud ülésezni az Országgyűlés. Hozzátette: remélik, hogy erre képes lesz a Ház; nem számolnak vészforgatókönyvvel, de azért azt is elkészítik.

Már 73 magyar fertőzöttről tudunk

Elérkeztünk a második szakaszhoz, amikor közösségben, személyes érintkezéskor terjed a fertőzés.

Gulyás azt is bejelentette, hogy a meglévő tíz akciócsoporton túl egy újabbat, úgynevezett önkéntes akciócsoportot állít fel a miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal összefüggésben.  Az akciócsoportot Révész Máriusz kormánybiztos, országgyűlési képviselő vezeti.

Hozzátette: számtalan formában jelenik meg az adakozási készség a társadalomban, amiért a kormány hálás, ennek koordinálását bízták Révész Máriuszra. Magánkórházak jelentkeznek, mások digitális eszközöket ajánlanak fel – tette hozzá a miniszter.

Megerősítette ugyanakkor: a védekezéshez szükséges anyagi források rendelkezésre állnak.

Mint megírtuk, újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel hetvenháromra nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma. A járvány második szakaszához, a csoportos megbetegedések szakaszához ért, amikor közösségben, személyes érintkezéskor terjed a fertőzés.

Az ellenzéki pártok részéről az MSZP a béremelés mellett egyszeri azonnali juttatást javasol a koronavírus-járványban leginkább érintett egészségügyi és szociális szférában dolgozóknak, valamint hatósági ár bevezetését is kezdeményezi például az alapvető élelmiszerek esetén. Ez utóbbit a DK is sürgeti.

A DK és a Liberálisok közös közleményben szólították fel a kormányt, hogy rendelje el a magánbölcsődék és óvodák bezárását is. „Az ide járó gyerekek és hozzátartozóik pontosan ugyanolyan veszélynek vannak kitéve, mint az állami intézményekbe járók. A koronavírus nem válogat” – írták.

A kormányinfón Gulyás Gergely azt is elmondta: a hitelek törlesztésének idei évre szóló, a koronavírus-járvány miatt elrendelt felfüggesztése a babaváró- és a diákhitelekre is vonatkozik. A babavárókölcsönnél a 10 éves futamidő ugyanakkor nem hosszabbodik meg.

A moratórium a magánszemélyek közötti hitelekre nem vonatkozik. A fogyasztói hitelekkel kapcsolatban a miniszter azt mondta, arra számítanak, megnő majd az igény irántuk, ezért döntöttek úgy, hogy a teljes hiteldíjmutató (thm) legfeljebb 5 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot.

A munkaviszonyokkal kapcsolatos rendelkezésekről szólva Gulyás Gergely kiemelte: azt várják, hogy lesznek kreatív megoldások, amelyek adott esetben járhatnak ugyan jövedelemcsökkenéssel, de a legfontosabb a munkahelymegtartás.

Az agrárminiszter egyébként az állami tévé reggeli műsorában hangsúlyozta: az élelmiszerellátás Magyarországon biztonságos, zavartalan, és megfelelő mennyiségű élelmiszer áll rendelkezésre. Nagy István ezért hangsúlyozta: semmi szükség nincs az élelmiszerek felhalmozására.

Orbán: felfüggesztik a hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét

A koronavírus-járvány miatt hozott további gazdasági, munkahelyvédelmi intézkedések között ismertette a kormányfő, hogy a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják.