Felháborodtak Németországban, amiért Merkelék továbbra is engedik az iráni légiforgalmat

A koronavírus egyik epicentrumából, Iránból továbbra is repülhetnek Németországba, ahol emiatt egyre nagyobb az elégedetlenség.

Bár a napokban Németország lezárta földi határait, többen is kérdőre vonják a kormányt, amiért még mindig nem tiltotta be a légiforgalmat Teheránból érkező járatok számára – írja a The Jerusalem Post.

Ismeretes, hogy a koronavírus-járvány kínai kirobbanása után a Közel-Kelet egyik fertőző gócpontja abban az államban alakulhatott ki, ahol a kormány minden valószínűség szerint visszatartotta a vírussal kapcsolatos valódi híreket, azóta azonban a világ előtt is egyértelmű: tömegsírokat készítettek elő a már áldozatul esett százaknak és több ezren lehetnek életveszélyes helyzetben.

Irán képtelen megbirkózni a vírussal, de Washingtont és a „cionistákat” vádolja

Heteknek kellett eltelni, mire a rezsim jelentős lépésre szánta el magát: Iránban a biztonsági erők 24 órán belül kiürítik a városi utcákat.

Mindeközben Angela Merkel Németországában többen is élesen kikeltek amiatt, hogy miként lehetséges, hogy még mindig engedik leszállni az Iránból érkező járatokat Berlin, München vagy Frankfurt repterein.

Néhány nappal ezelőtt Kazem Moussavi, egy Iránból származó ismert ellenzéki arról posztolt Twitter csatornáján, hogy „szégyen, ahogy a politika engedi a koronavírusos légitársaságot leszállni Németországban”. A The Jerusalem Post cikke emlékeztet, hogy Iránnak Németország a legnagyobb európai gazdasági partnere.

„Ha bezárjuk földi határainkat, akkor a légiforgalmat is korlátoznunk kell”

– mondta német rendőrség szakszervezetének elnök-helyettese, Jörg Radek. Az lenne a legjobb, „ha bizonyos járatok még csak el sem indulnának”. Radek erről hétfőn az RND-nek nyilatkozott.

Miért most kell cselekedni? – Ez az eddigi legfontosabb cikk a koronavírusról

A megelőzésnek egyetlen módja van: a társasági távoltartás. Nem holnap. Ma. Mostantól kezdve a lehető legtöbb embert otthon kell tartani.