Trump szükségállapotot jelentett be a koronavírus miatt

Az amerikai elnök országos szükségállapotot hirdetett pénteken az új típusú koronajárvány miatt.

A Fehér Házban mondott beszédében az amerikai elnök bejelentette: a szövetségi kormány 50 milliárd dollárt szabadít fel a koronavírus terjedése elleni küzdelemre a tagállamok és a települések számára.

A vírustesztek elvégzésének, a betegek ápolásának és a vakcinakutatásnak nem lesz anyagi akadálya – szögezte le.

Trump közölte, hogy széleskörű felhatalmazást ad Alex Azar egészségügyi miniszternek egyes törvények és szabályozások megkerülésére annak érdekében, hogy a szakemberek és az ellátó szolgálatok rugalmasabban alkalmazkodhassanak a rendkívüli helyzethez. Hangsúlyozta: a kormányzat eddigi intézkedései – köztük az Európai Unió országaiból, korábban pedig Kínából történő beutazások felfüggesztése – helyeseknek bizonyultak.

Az úgynevezett Stafford-törvény alapján bejelentett vészhelyzet lehetővé teszi az elnök számára, hogy mozgósítsa a Szövetségi Vészhelyzetirányító Ügynökséget (FEMA) és közvetlen szövetségi segélyt nyújtson az egyes államoknak.

Egy állam ilyenkor igényt tarthat 75 százalékos költségmegosztásra védekezéssel összefüggő kiadásaira, mint például az orvosi felszerelések, tesztek és az egészségügyi személyzet költsége.

A bejelentést megelőzően a főbb sport- és egyéb rendezvényeket már lefújták, a cégek bevezették a távmunkát, a kormányzati épületek és iskolák bezártak.

Közben komoly érdeklődés követte a brazil elnök, Jair Bolsonaro tesztjét, miután sajtósa pozitív tesztet produkált, a brazil elnök pedig pár napja találkozott Trumppal és Pence-szel.

Trump Meets Brazil’s Bolsonaro at Florida Resort

U.S. President Donald Trump met Brazilian President Jair Bolsonaro at Trump’s Mar-a-Lago resort in Florida, Saturday, March 7. Bolsonaro is on a three-day tr…

Először olyan hírek jelentek meg, hogy Bolsonaro tesztje is pozitív, de később fia élőben jelentette be a Fox News-on, hogy apja tesztje negatív.

Trump már ezt megelőzően azt mondta, hogy nem aggódik, annak ellenére sem, hogy nem tudja pontosan, hogy a brazil elnök fertőzött munkatársa ott volt-e a közelében.

Lindsey Graham szenátor már csütörtökön bejelentette, hogy önkéntes karanténba vonul, mert részt vett a találkozón Mar-a-Lago-ban.

Trumpot még nem tesztelték koronavírusra, annak ellenére, hogy találkozott olyanokkal, akiknek pozitív lett a tesztje, vagy kapcsolatban voltak fertőzött személlyel.

Korábban több republikánus törvényhozó is önkéntes otthoni karanténba vonult, mert részt vettek egy olyan konferencián február végén, amelynek egyik szervezőjéről később kiderült, elkapták a fertőzést.

A konferencián egyébként Trump és Pence is részt vett, akik az operatív törzs leendő vezetői lesznek. A Fehér Ház szerint az elnök és az alelnök nem érintkezett a megbetegedett szervezővel.

Trump korábban a határvédelem megerősítéséről beszélt, kiemelve, hogy ha gyengék az amerikai határokon, akkor több halott lesz a koronavírus miatt.

A Nemzeti Gárda bejelentette, péntekig ezer katonát mozgósít hat államba, Floridába, Iowába, Luisianába, New Yorkba, Rhode Islandre és Washingtonba.

Zuhanás a Wall Streeten, rendkívüli állapot New Yorkban

A Trump-adminisztráció állítólag a szeptember 11-e utáni, valamint a 2008-2009-es válság gazdasági intézkedéseit tanulmányozza.