Zuhanás a Wall Streeten, rendkívüli állapot New Yorkban

A Wall Streeten 1987 óta nem volt ilyen rossz a helyzet, mint most, a koronavírus-járvány miatt, a Fed 1500 milliárd dollárt pumpál a piacokba – jelentette csütörtök este a The Wall Street Journal című lap.

A Wall Streeten az irányadó indexek értéke napközben 10 százalékot zuhant, és ebben szerepe volt annak is, hogy Donald Trump elnök szerdán este bejelentette: a külföldi utasok beutazási tilalmát kiterjesztik 26 európai országra is.

„Ez volt a legköltségesebb beszéd a történelemben” – idézett az amerikai közszolgálati rádió (NPR) egy tőzsdepiaci szereplőt.

Csütörtökön a Dow Jones indexe kereken 10, a Nasdaqé pedig csaknem 10 százalékot zuhant. Az S&P több mint 7 százalékos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Meredeken zuhantak a koronavírusos-járvány által leginkább érintett vállalatok részvényei. Például több amerikai légitársaság és hajózási vállalat veszített sokat. A United Airlines részvényeinek értéke 25, a Delta Air Linesé 21 százalékot csökkent, az üdülőhajókat működtető Royal Caribbean Cruises részvényei pedig 32 százalékot veszítettek értékükből.

„Nem logikusan, matematikai alapon közelítünk a dolgokhoz. Az ismeretlentől való félelmünkben mindent túlreagálunk” – idézte a The Wall Street Journal Steven Dudasht, egy chicagói székhelyű alapkezelő elnökét.

Az Egyesült Államokban a központi bank szerepét betöltő szövetségi tartalékrendszer (Fed) bejelentette: 1500 milliárd dollárt injektál a rövidtávú – azaz három és egyhónapos lejáratú – hitelek piacába. Négy napon belül ez lesz a Fed harmadik beavatkozása.

A legnagyobb amerikai bankokat szintén nagyon érzékenyen érinti az új típusú koronavírus terjedése miatt kialakult helyzet. A Morgan Stanley, a Citigroup, és az egyébként vezetői gondokkal küszködő Wells Fargo értéke mintegy 15 százalékkal csökkent.

Amerikai elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a hitelpiacokat további sokkhatások érhetik, amennyiben egyes beruházócégeket leminősítenek. Ebben az esetben a nagy tőzsdei beruházók – köztük például a nyugdíjalapok – gyors kötvényeladásba kezdhetnek, és ennek jelentős mértékű romboló hatása lenne a gazdaság egészére.

Lapértesülések szerint Donald Trump amerikai elnök munkatársai tanulmányozzák a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, valamint a 2008-2009-es pénzügyi válság idején hozott gazdasági intézkedéseket.

A Politico című lap úgy tudja, hogy a pénzügyminisztériumban külön csoport dolgozik azon, hogy a járvány hatásait leginkább megszenvedő ágazatokat hogyan mentsék meg a gyors összeomlástól. Elsősorban a légi- és hajótársaságokat, és a szolgáltatóipar szereplőit érintő átmeneti adócsökkentésekről tárgyalnak.

Az Egyesült államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából

Jelentette be Donald Trump amerikai elnök szerdán este a Fehér Ház ovális irodájából sugárzott beszédében.

Közben New York városban rendkívüli állapotot hirdettek ki csütörtökön, Kaliforniában pedig bejelentették, hogy átmeneti időre bezárták Disneylandet az új koronavírus terjedése elleni küzdelem keretében.

Bill de Blasio, New York polgármestere a rendkívüli állapot bejelentése utáni sajtókonferenciáján úgy fogalmazott: „olyan helyzetbe kerültünk, amely csak a háborúhoz hasonlítható”.

A Nagy Almának becézett keleti parti metropoliszban csütörtökön már 95 embert diagnosztizáltak az új koronavírus fertőzésével, de a polgármester közölte, hogy a városban legalább ezer megbetegedésre számítanak egy héten belül.

New York híres színházi negyede, a Broadway sötétbe borult, a színházak bezártak, Andrew Cuomónak, New York állam kormányzójának a rendelkezésére pedig betiltottak minden olyan rendezvényt, amelyen 500 főnél többen vannak. A Metropolitan Opera után csütörtökön a Carnegie Hall is bejelentette, hogy péntektől március végéig nem lesznek előadások.

Törölték az ír közösség Szent Patrik-napi szokásos felvonulását és ünnepségsorozatát, amelyet pedig 1762 óta minden évben megtartanak. A Manhattan szívében lévő és mindig nyüzsgő Times Square – a televíziók tudósításai szerint – kihalt.

Koronavírus-konferenciát fújtak le a koronavírus járvány miatt

Azt tárgyalták volna meg, hogy mit tehetnének a vállalkozások világjárvány okozta veszteségeinek mérséklésére.