Koronavírus update: készülő tömegsír, karanténba zárt kormány, home office

Iránban tömegsírokról készült légi felvételek kerültek elő, Romániában karanténba került a teljes kormányt, hazánkban 19-re nőtt a fertőzöttek száma. Mutatjuk a legfrissebb fejleményeket.

Magyarországon 19-re nőtt a fertőzöttek száma

Újabb három embernél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést Magyarországon — olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra pénteken feltett közleményben. Ezzel tizenkilencre nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma.

Mindhárom új fertőzött magyar férfi. Egyikük egy 67 éves férfi, aki munkájából adódóan sok külföldivel találkozik. A másik egy 41 éves férfi, aki Hollandiában és Angliában járt a közelmúltban, és a harmadik egy 27 éves férfi, aki együtt volt a szintén Izraelben járt egyik magyar fertőzöttel. Már mindhárman a Szent László kórházban vannak elkülönítve.

A kormányzati honlap szerint hazánkban egy gyógyult beteg van, 79-en vannak karanténban és 858 mintát vizsgáltak.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) továbbra is az oktatási intézmények mielőbbi bezárását követeli a járvány miatt, és nem fogadja el, hogy a tanárok nem kaphatnának juttatást az iskolabezárás idejére.

Németország: bezárják az iskolákat, óvodákat

A koronavírus-járvány lassítása céljából bezárják az iskolákat és az óvodákat több német tartományban – jelentették be pénteken.

Németországban a napközbeni gyermekellátás és az oktatási rendszer működtetése tartományi hatáskör. A tartományi kormányfők és a szövetségi kormány vezetője, Angela Merkel kancellár csütörtöki tanácskozásán nem határoztak egységes, mind a 16 tartományban követendő irányvonalról, de várhatóan előbb-utóbb mindenütt felfüggesztik majd az óvodák, bölcsődék, általános iskolák és középiskolák rendes működését, és legfeljebb a kritikus infrastruktúra területén, például az egészségügyben dolgozó munkavállalók gyermekeinek felügyeletét látják el.

Ausztria: lezárt határátkelők Magyarország felé

A koronavírus-járvány miatt Ausztria péntekre virradóra több helyen lezárta a határt Magyarország felé – jelentette az APA osztrák hírügynökség.

A nemzetközi forgalom előtt a miklóshalmi (Nickelsdorf), a kelénpataki (Klingenbach) és a rábakeresztúri (Heiligenkreuz) átkelők maradnak nyitva, a vonatok pedig Szentgotthárd-Gyanafalva (Jennersdorf) irányban léphetik át a határt – tájékoztatott az osztrák rendőrség.

A magyar hatóságok által visszaállított határellenőrzés miatt torlódásokkal és megnövekedett utazási idővel kell számolni – tette hozzá a burgenlandi rendőrség. Azt javasolták, hogy akinek nincs halaszthatatlan dolga ott, ne induljon útnak Magyarország felé.

Justin Trudeau felesége is fertőzött

A kanadai elnök házastársa, Sophie Grégoire Trudeau azután vett észre magán megfázásra utaló jeleket, hogy hazatért az Egyesült Királyságból. Csütörtök esti bejelentések szerint pozitív tesztje lett, így nemcsak ő, hanem Trudeau miniszterelnök is karanténba vonult. A kanadai vezető lemondta találkozóit, és az irodáját sem látogathatja. Konferenciahívás keretein belül folytatja a munkát, és tegnap Donald Trump amerikai elnökkel is egyeztetett.

Tom Hanks és felesége vírusos, de jól vannak

A hollywoodi sztár, Tom Hanks és szintén színész felesége, Rita Wilson koronavírustesztje pozitív lett, mindketten karanténba kerültek.

Romániában házi karanténba kerül a teljes kormány

Pénteki bejelentés szerint házi karanténba kerül a román kormány valamennyi minisztere, és a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető testületének minden tagja, miután a párt egyik szenátorát, aki az elmúlt napokban részt vett a párt politikai döntéshozatalában, koronavírus-fertőzöttnek találták.

Egyre aggasztóbb az iráni helyzet

Nemrég kerültek napvilágra azok a felvételek, amik új tömegsírokról készültek az iráni Kum városában, azaz a perzsa állam egyik gócpontjában. A New York Times által is közölt légi felvételeken látható, hogy a Teherántól mindössze 120 km-re fekvő település temetőjében új parcellák jelentek meg nagy számban, ami szakértők szerint arra utaló jel, hogy Iránban jelentősen nagyobb lehet a koronavírus áldozatainak száma, mint amiről a helyi hatóságok hírt adnak.

Ali Hamenei ajatollah, az iszlám köztársaság legfelsőbb vallási és politikai vezetője előző nap külön egészségügyi főparancsnokság létrehozására utasította az iráni fegyveres erőket. Az utasítás szerint a hadsereg erőfeszítéseit egy „egészségügyi és orvosi főparancsnokság” keretében kell megszervezni és összehangolni a kormányzattal, különösen az közegészségügyi minisztériummal – jelentette a Tasznim iráni hírügynökség.

A tárca csütörtökön közölte, hogy a fertőzöttek száma 24 óra alatt ezerrel 10 075-re nőtt, a halottak száma pedig 75-tel 429-re. Nem hivatalos becslések jóval több iráni halálos áldozatból, illetve fertőzöttből indulnak ki.

Az amerikai demokraták kampánya otthonról folytatódik

A Demokrata Párt elnökjelöltségéért tovább folytatódik a harc, ám a versenyben maradt két politikus változtatni kényszerült politikáján. Joe Biden amerikai elnökjelölt-aspiráns arra kérte stábjának tagjait, hogy lehetőleg maradjanak otthonaikban.

Izrael bezárja az iskolákat és egyetemeket is a koronavírus elleni küzdelem részeként

A döntés nem érinti az óvodákat, a gyógypedagógiai intézményeket és a bentlakásos iskolákat.

A demokrata politikus irodáit bezárták, és kisebb rendezvények megtartására készülnek. A gyakran közvetlenséget tanúsító politikus ezentúl hangsúlyozta: a kézfogásokat és testi kontaktusokat kerülni kell. Egy csütörtöki közlemény szerint azonban továbbra is várják a támogatásokat, virtuális felajánlásokkal.

A párt másik indulója, Bernie Sanders hasonló intézkedéseket vezetett be. Lemondta tömegrendezvényeit, és munkatársait szintén arra kérte, hogy otthonról folytassák a munkát.

Ausztrália is veszélyben

Peter Dutton belügyminiszter esetében szintén pozitív teszt született. „Jól vagyok” — üzente mindezek ellenére. Mindeközben Melbourne-ben törölték az Ausztrál Nagydíjat. A verseny azután került elsőként komoly veszélybe, hogy csütörtökön koronavírussal diagnosztizálták a McLaren csapatának egyik munkatársát, melyet követően a brit istálló bejelentette, nem vesz részt az Ausztrál Nagydíjon.

Olaszországban ezernél is több a halott

1016-ra nőtt a koronavírus áldozatainak száma Olaszországban, ahol csütörtöki beszámolók szerint egyetlen nap leforgása alatt 23 százalékkal növekedett a halálesetek száma. A nyugat-európai államban már 15 113 fertőzött beteget regisztráltak.

Latin-Amerika is korlátoz

Több latin-amerikai ország is intézkedéseket hozott az új koronavírus terjedésének lassítása érdekében, például leállítottak Európába induló és onnan érkező légi járatokat, betiltottak sok nyilvános rendezvényt, és bezártak iskolákat.

Argentína, Bolívia, Paraguay, Peru, Costa Rica és Honduras egy nappal azután hoztak meg korlátozó intézkedéseit, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította az új koronavírus terjedését, és hogy az Egyesült Államok korlátozta az Európából érkezők beutazását.

Mexikó viszont azt közölte csütörtökön, hogy nem tervezi korlátozni külföldi turisták belépését az országba, ellentétben északi szomszédjával.

Zuhanóban a tőzsde

A Wall Streeten 1987 óta nem volt ilyen rossz a helyzet, mint most, a koronavírus-járvány miatt, a Fed 1500 milliárd dollárt pumpál a piacokba – jelentette csütörtök este a The Wall Street Journal című lap. A piacon irányadó indexek értéke napközben 10 százalékot zuhant, és ebben szerepe volt annak is, hogy Donald Trump elnök szerdán este bejelentette: a külföldi utasok beutazási tilalmát kiterjesztik 26 európai országra is.

Zuhanás a Wall Streeten, rendkívüli állapot New Yorkban

A Trump-adminisztráció állítólag a szeptember 11-e utáni, valamint a 2008-2009-es válság gazdasági intézkedéseit tanulmányozza.