A Mazsihisz bezárja a zsinagógáit, az EMIH egyelőre nem

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elrendelte budapesti és vidéki zsinagógáik bezárását a koronavírus-fertőzés miatt. Az EMIH újonnan felállított Operatív Törzse ellenben úgy döntött, a rendszeres zsinagógai imákat, kidusokat továbbra is megtartják.

A Mazsihisz honlapján olvasható közlemény szerint a szervezet úgynevezett krízismenedzsment csoportja döntött így. A zsinagógák bezárása pénteken lép életbe és visszavonásig érvényes. Ennek következtében a közösségi istentiszteletek, esküvők, bár micvák és bát micvák és egyéb, a zsinagógákban tervezett rendezvények elmaradnak.

Elrendelték továbbá a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár bezárását. A Dohány utcai zsinagógát turisták sem látogathatják. Az intézkedés a pénteki kapuzárás után visszavonásig érvényes.

A döntéseket a krízismenedzsment csoport a Mazsihisz, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a rabbikar vezetésének egyetértésével hozta meg. Kitértek arra: a szövetséghez tartozó közösségeknek elrendelték, hogy az idei széderestéket ne tartsák meg, a rabbikar pedig felhívta a hívek figyelmét arra, hogy „semmiféle halachikus előírás sem írhatja felül az élet megóvásának és az egészség megőrzésének parancsát”.

Hozzátették: folyamatosan figyelemmel kísérik a kormány intézkedéseit, ezek ismeretében várhatók további döntéseik.

Úgy fogalmaztak: „A Mazsihisz és a BZSH vezetése, valamint a krízismenedzsment csoport kéri közösségünk tagjainak megértését és együttműködését annak érdekében, hogy közös erőfeszítéssel és összefogással minimálisra csökkenthessük az esetleges járvány kitörése esetén várható veszélyeket.”

Mit tegyünk a zsidó hagyomány alapján a koronavírus ellen?

Csak azért, mert hiszünk abban, hogy minden Istentől származik, nem elég feltenni a kezünket. Megyeri A. Jonatán jegyzete.

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség saját operatív törzs felállításáról döntött – olvasható a szervezet közleményében. Az operatív törzs úgy látja, „a magyar kormány döntésének értelmében a 100-nál nagyobb rendezvények megtartásának tilalma, istentiszteletekre nem vonatkozik, így a rendszeres zsinagógai imákat, kidusokat továbbra is megtartjuk. A zsinagógáinkat rendszeresen fertőtlenítjük, mindenütt rendelkezésre áll közhasználatra kézfertőtlenítő is. „

Az EMIH arra kéri minden hittestvérét, hogy „külön figyeljenek a saját, illetve a közösségi terek higiéniájára és a rendszeres kézmosásra, valamint kérjük közösségünk tagjait, hogy ha betegek, inkább maradjanak otthon. Jelen pillanatban Magyarországon nincs általános vészhelyzet, az iskolákat nem zárják be, de ezzel együtt fontos az elővigyázatosság és a felkészülés egy adott esetben szigorúbb zárlat állapotára. „

Az EMIH közleménye arról is ír, hogy az Operatív Törzs ezekben a napokban egyebek mellett az alábbi területeken végez előzetes felkészülést:

  • A hazai kóser élelmiszer tartalékok biztosítása arra az esetre, ha egy általános határzár miatt ezek esetleg elérhetetlenné válnának;
  • A vírus szempontjából legveszélyeztetettebb réteggel, a közösség idős tagjaival való kapcsolattartás, felkészülés a legszélsőségesebb esetekre, azaz akár az ellátásukra is;
  • Abban az esetben, ha a jelen állással ellentétben a közoktatási intézményeket bezárnák, a Bét Menáchem általános- és a Maimonidesz közép-iskola távoktatási lehetőségeinek megvizsgálása;
  • Annak áttekintése, hogy amennyiben egészségügyi ellátó rendszer túlságosan leterheltté válna, melyek azok – nem a koronavírussal kapcsolatos – alap járóbeteg ellátási feladatok, melyekhez a közösség szakorvosainak segítségével tudunk asszisztálni.

Miként érinti a zsidó világot a koronavírus?

Ortodox fertőzöttek New Yorkban, lefújt órák a Yeshiva University-n, több tízezer izraeli karanténban.