A koronavírus miatt jöhet létre egységkormány Izraelben?

A járvány okozta különleges helyzet miatt egy mielőbbi összefogás lehetőségéről tárgyal Netanjahu és Ganz.

A Likud és Kék-Fehér pártok vezetői telefonon egyeztettek csütörtök este, hogy megvitassák egy sürgősségi egységkormány felállításának lehetőségét — közölte a The Times of Israel, amelynek értesülései szerint a politikusok hajlandóak lennének félretenni nézetkülönbségeiket a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt.

Izraelben az elmúlt egy év során három választást tartottak — minden alkalommal sikertelenül. Legutóbb ismét patthelyzet alakult ki: sem Benjamin Netanjahu, sem Beni Ganz nem tudott önálló parlamenti többséget szerezni.

Csütörtök este mindketten kifejezték együttműködési készségüket az egységkormány megalapításához, ám az eddig nem vált világossá, hogy bevonnák-e, és ha igen, mi lesz az arab pártokat felsorakoztató Egyesült Lista szerepe az összefogásban.

Netanjahu máris leszögezte: „a terror támogatói nem válhatnak a kormány részévé — sem átlagos, sem rendkívüli időkben” — felidézve mindazt, amit pártja rendszeresen emleget az arab pártok kapcsán.

Izrael bezárja az iskolákat és egyetemeket is a koronavírus elleni küzdelem részeként

A döntés nem érinti az óvodákat, a gyógypedagógiai intézményeket és a bentlakásos iskolákat.

Ezzel szemben péntek reggeli közleményében Ganz arra kérte a Likud vezetőjét, hogy minden párttal folytasson mihamarabbi egyeztetéseket, hogy „egy széles, nemzeti sürgősségi kormányt lehessen létrehozni a koronavírus terjedésének legyőzéséhez”.

„Tájékoztattam őt, hogy mindenáron az a tervem, hogy elősegítsem a közjó szolgálatát ezen a területen” — nyilatkozta Ganz.

„A Kék-Fehér az irányításom alatt eddig és továbbra is támogatni fogja a koronavírus-járvány és annak következményei elleni közös küzdelmet. A helyzet fényében hajlandóak vagyunk megvitatni egy széles nemzeti egységkormány megalakítását, amely magában foglalja a ház minden részének képviseletét. Minden erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy ezt a lépést Izrael polgárai és az ország érdekében megtegyük” – írta az ellenzéki vezető.

Mindeközben az Egyesült Arab Lista vezetője, Ayman Odeh csütörtökön azzal vádolta Netanjahut, hogy „továbbra is a lakosság 20 százaléka ellen ingerel egy globális egészségügyi válság idején” — utalva az arab lakosokra.

Izraelben az Egészségügyi Minisztérium csütörtökön újabb koronavírussal fertőzöttekről adott hírt. Immáron 109 regisztrált esetet tartanak számon.

Izraelnek 2018 decembere óta nincs működő kormánya – emlékeztet az Új kelet online. A menetrend szerint a pártok képviselői vasárnap járulnak Reuven Rivlin elnök elé, hogy közöljék vele, kit ajánlanak a miniszterelnöki posztra. Rivlinnek ezt követően március 17-ig kell döntésre jutnia, kit bíz meg a kormányalakítással.

Egy friss közvéleménykutatás szerint a lakosság 31 százaléka egységkormányt szeretne a Likud, Kék-Fehér és más pártok bevonásával, míg 26 százalékuk egy  „tisztán” jobboldali vezetésre vágyik. 17 százalék mondta azt, hogy csak a Likud és Kék-Fehér politikusait szeretné egy kormányban látni, és ugyanennyien az Egyesült Arab Listával szeretnének kisebbségi kormányt.

A megkérdezettek szerint az izraeliek 40 százaléka egy negyedik választást tartana a legjobb megoldásnak.

„Liberman, az izraeli választók kínzója, válaszokkal tartozik”

Ha Avigdor Liberman tavaly áprilisban beállhatott volna Benjamin Netanjahu, szeptemberben pedig Netanjahu vagy Beni Ganz mögé, akkor miért kényszerítette az országot egy éves leállásra?